Božični Dunaj

S celiakijo na Dunaj

Najbrž se vas bo kar nekaj v prihodnjih dneh odločilo za obisk čudovitega, božičnega Dunaja, zato sem odločila, da z vami delim nekaj koristnih nasvetov o tem, kje se da dobiti kaj za pod zob in je preverjeno brez glutena 🙂

Z Lukom sva namreč v začetku tega meseca obiskala mojo sestro in se odločila, da preskusiva čimveč restavracij, ki ponujajo brezglutensko hrano in to z vami tudi deliva!

Dunaj je, kar se tiče brezglutenske ponudbe, zelo pester. Celiakaši si lahko privoščimo vse od burgerja in pice do klasičnega dunajca. Najde se tudi kaj sladkega, dobro založene so pa tudi trgovine.

VAPIANO

Vapiano je linija prikupnih restavracij s prav posebnim režimom. Ob prihodu v restavracijo dobiš kartico. Nato se pomakneš do dolgega šanka, kjer kuharji pred tvojim nosom pripravljajo hrano. Ta šank je razdeljen na oddelke: pice, testenine, rižote, solate, juhe, predjedi. Ko se odločiš kaj želiš jesti, stopiš do željenega oddelka, kuharju poveš kaj želiš jesti in prisloniš kartico na poseben terminal. Izročijo ti “pager”, ki začne piskati, ko je tvoja hrana pripravljena.

Jedi, ki jih lahko pripravijo brez glutena so na meniju posebej označene, z rjavo obkroženim “g”. Prav tako ponujajo veganske in vegeterijanske jedi, ter jedi brez laktoze.

Testa za pice imajo zložena posebej v aluminijastih pekačih, tako da tudi med peko ne pridejo v stik s kontaminiranimi površinami. Pečejo jih na najvišji polici v pečici, ki je namenjena zgolj peki brezglutenskih pic. Brezglutenske testenine prav tako pripravljajo v ločenih posodah, ki jih imajo zgolj s tem razlogom. Posoda in kuhinjske površine so izjemno čiste, osebje pa previdno in prijazno, samo povedati morate, da želite hrano brez glutena. Zraven pic in testenin ponujajo še brezglutenske rižote, razne mesne jedi, solate, juhe in predjedi.

Jaz osebno sem se odločila da preizkusim pico. Testo je bilo tanko in hrustljavo, velikost pa srednja- ne prevelika in ne premajhna. Bila je dobro zapečena, nadeva pa je bilo ravno prav. S sestro sva vzeli eno z mocarelo in inčuni ter eno klasiko z gobicami, šunko in artičokami. Obe sta bili odlični!

Naslov

Vapiano lahko na Dunaju najdete na 6 lokacijah:

  • Theobaldgasse 19
  • Landstraßer Hauptstraße 1D
  • Walfischgasse 11
  • Praterstraße 24-26
  • Herrengasse 6-8
  • Wien Westbahnhof Europaplatz 1

Cena

Brezglutenske testenine in pice se doplačajo v višini 1,50€.

Cena pic (z vključenim doplačilom): 8,40-12,40 €

Cena testenin (z vključenim doplačilom): 8,40-13,40 €

Ostale jedi:

  • predjedi 6,90-8,90€
  • juha majhna 2,90€, velika 4,50€
  • rižote 9,50-11,50€
  • solate 4,90-9,90€

ZUM WOHL

Če želite jesti v restavraciji, ki je 100% brezglutena in če si na Dunaju želite privoščiti tapravega dunajca, potem je ta restavracija prava za vas!

Hkrati so vse njihove jedi brez laktoze in izjemno okusne! Ponujajo vse od rižot, raznih zrezkov, juh, solat, predjedi, pa do sladic.

Zum Wohl je taka restavracija kjer vsak najde nekaj zase. Midva z Lukom sva se odločila za dunajca, ki ji bil naravnost odličen! Zeeloo velik, primerno tanek in zelo sočen telečji zrezek s hrustljavo skorjico – čisto tapravi dunajski zrezek! Zraven sva dobila krompirjevo solato z motovilcem in izjemno okusnim prelivom. Sestra si je pa naročilo rižoto z rakci in bučkami, ki je je bilo toliko, da je ni uspela pojesti v celoti. Bila je prav tako zelo dobra (vem, ker sem je malo ukradla 😀 ).

Preden smo začeli jesti smo bili trdno prepričani, da bomo na koncu zmazali še okusne palačinke, ki so jih gostje okrog nas tako strasno jedli, vendar nam naši želodčki žal tega niso več dopustili 🙁 Smo se pa odločili, da jih bomo naslednjič, ampak takrat brez “predjedi” 😛

Naslov:

Stumpergasse 61 (stranska ulica na največji nakupovalni ulici Mariahilfer Straße)

Cena

Cene v Zum Wohl so primerljive z vsemi bolj urejenimi klasičnimi restavracijami na Dunaju, ki ne ponujajo brezglutenske hrane.

Predjedi: 5,90-15,90€ (velika porcija tatarskega biftka).

Juhe: 4,20-4,50€

Solate: 3,40-13,90€

Glavne jedi: 9,90-18,50€

Dunajski zrezek stane 18,50€, vendar se mi zdi, da si ga je, sploh, če njegovo ceno primerjamo z ne-brezglutenskim zrezkom v drugih restavracijah, ki niso nujno telečji, vredno (vsaj enkrat) privoščiti 🙂

Sladice: 4,90-7,90€

Jedi za najmlajše: 6,20-8,90€

Ta restravracija je velikokrat polno zasedena, še posebej čez vikend, zato vam priporočam, da vnaprej rezervirate mizo in se izognete nevšečnostim. To lahko storite enostavno na tej povezavi: http://www.zumwohl-gastro.com/reservierung

Blueorange

Če ste si kdaj želeli privoščiti “brunch” kot si ga skoraj vsi (vsaj meni se tako zdi) na vseh socialnih omrežjih, potem morate iti na odlične “Bagels” v Blueorange.

Bagels so tisti okrogli kruhki, ki imajo v sredini luknjico. Ponujajo jih z različnimi nadevi, tiste, ki jih lahko pripravijo brez glutena, pa imajo na ceniku označene z zelenim G. En tak “sendvič” je na voljo tudi v veganski različici.

Ko boste naročali, povejte, da želite brez glutena zato, ker imate celiakijo, saj potem bolj pazijo in hrano pripravijo popolnoma ločeno od ostale, tudi kruhke opečejo v ločenem pekaču.

Luka je bil zelo lačen, zato si je privoščil kar dva- klasičnega in italijanskega. Midve z Amando pa sva posegle po najini klasiki – sir-čili (Cheese-Chili), ki je meni osebno daleč najboljši. Sirni namaz skupaj z nekakšno sladko-pekočo marmelado s čijim, zraven pa še gauda sir in čebula. Sliši se mogoče malo čudno, vendar mi zaupajte, da je izjemno dobra kombinacija! Tudi Lukova sta bila zeloo dobra, vendar zame zmaga Cheese-Chili! Ta je tudi na voljo v veganski verziji! 🙂

Naslovi:

Margaretenstraße 9, 1040

Alserbachstraße 1, 1090

Cena

Brezglutenska štručka se doplača 0,50€, tako da se cene sendvičev gibljejo med 4,40€ in 6,40€.

Scaraboccio

Po naaajboljšo brezglutensko pico, kar jih boste kadarkoli jedli, morate v picerijo Scaraboccio, ki se nahaja zelo blizu glavnega božičnega sejma pri mestni hiši (Rathaus).

Testo za pico si pripravijo vnaprej v večjih količinah. Pred tem vse skrbno prebrišejo, nato pa naredijo večjo količino testa, da jih ne rabijo sproti in tako omejijo možnost kontaminacije. Pice pečejo v ločenih pekačih, vse se pa dogaja vam pred očmi, zato lahko vidite, da res skrbno pazijo, da je vse pripravljeno tako kot treba.

Testo za pico je enakomerno tanko in hrustljavo. Človek postane prav skeptičen, če je res brez glutena (potem pa vidiš normalne pice na sosednjih mizah, pa vidiš, da jim nekako uspe, da tiste zgledajo še malenkost boljše). So zelo velike, vendar jo brez problema zmažeš, če si vsaj malo lačen, ker je greh pustiti tako dobro pico na krožniku. Za vse, ki imate radi pekoče, priporočam pico Diavolo, ker je naravnost fantastična. Jaz sem si tokrat privoščila pico z rukolo in parmezanom, ki me prav tako ni razočarala. Luka pa je vzel tisto najbolj mastno s šunko, salamo, slanino, čebulo in svežimi šampinjoni. Glede na to, da ni ostala niti drobtinica, predvidevam da je bila prav tako odlična 😀

Zraven pic ponujajo še brezglutenske testenine in njoke (z doplačilom 2,90€), ribe, predjedi, juhe in (skoraj) najboljši tiramusu (Luka naredi še malenkost boljšega, čeprav se mu je ta zadnjič za las približal! 😛 ).

Prav tako nudijo možnost zamenjave sestavin za veganske in brez laktoze.

Naslov:

Florianigasse 3, 1080

Cena:

  • pice (z vključenim doplačilom): 10,70-15,70€
  • testenine (z vkjučenim doplačilom): 15,90-22,80€
  • ribe: 17,80-21,80€
  • mesne jedi: 17,80-21,80€
  • solate: 4,20-12,40€
  • sladice: 6,20€

Žal, še posebej za nas celiakaše velja, da, ko greš na Dunaj, raje pustiš trebuh zunaj. Ampak kaj, ko pridejo za nami, pa smo vseeno lačni. Vsa hrana, ki jo ponujajo te restavracije, je izjemno dobra in ker na Dunaju res nismo vsak dan, si lahko tu in tam kaj privoščimo.

Brezglutensko hrano ponuja še veliko drugih restavracij, ki pa jih (še) nisem preizkusila. Med drugim imajo brezglutenske burgerje tudi v vseh McDonaldsih, če želimo hitro pregnati lakoto in Dunaja ne obiskujemo z namenom odkrivanja kulinaričnih biserov.

Če boste slučajno zakorakali v kakšen Merkur (trgovino s špecarijo), potem poiščite te “stojnice” na sliki. Ponujajo namreč sveže pečene štručke in hlebčke, ki so (prisežem!) enako dobri kot kruh s tono glutena! 😀

Če boste, ali pa ste že obiskali katero od teh restavracij me zanima, kaj ste vi jedli in kakšna je bila vaša izkušnja? Hkrati me pa zanima, če priporočate še katero drugo restavracijo, slaščičarno ali trgovino, zato kar veselo pokomentirajte 🙂

Želim vam lep predbožični čas in veliko dobre brezglutenske hrane v prihodnjih dneh! 🙂

 

KAJ JE CELIAKIJA: OSNOVNE STVARI, KI JIH MORA VEDETI PRAV VSAK

“A je to tista alergija, ko ne smeš jesti glutena?” Celiakija je avtoimunska bolezen

Že res, da bolniki s celiakijo ne smemo jesti glutena, vendar celiakija ni alergija. Celiakija je avtoimunska bolezen pri kateri zauživanje glutena vodi do poškodb tankega črevesa. Prav tako celiakija ni intoleranca na gluten. Mehanizem zaužitja glutena pri celiakaših je namreč tak, da se gluten razgradi v antigenski peptid, ki sproži imunološki proces v črevesju, saj ga naše telo zaznava kot tujek.

Celiakija je najbolj pogosta genetska motnja prebavnega trakta, ki prizadene 0,5-1 % populacije.

Kaj je gluten?

Molekula glutenaGluten je beljakovina, ki jo najdemo v zrnih pšenice, ječmena, rži, pire, tritikala in kamuta. Sestavljen je bolj ali manj iz gluteninov in gliadinov, slednji so odgovorni za aktivacijo imunskega sistema pri celiakaših. Gluten najdemo ne samo v kruhu in testeninah, temveč tudi v mnogih drugih izdelkih, saj se uporablja kot “lepilo”, zgoščevalo, sladilo in še marsikaj drugega.

Celiakija je dedna bolezen

Celiakija je skupna v družini in se (lahko) prenaša iz generacije v generacijo. Genetske determinante bolezni so bile identificirane kot HLA molekule razreda II in geni DQA in DQB, ki se nahajajo na kromosomu 6. 90 do 95% ljudi s celiakijo izražajo HLA-DQ2, ostali pa DQ8. Še večja možnost, da otroci zbolijo za celiakijo je, če imajo starši diabetes tipa 1, Downov sindrom, Turnerjev sindrom, Williamsonov sindrom, avtoimuni tiroiditis (ščitnica) ali primankljaj IgA.

Simptomi celiakije

Simptomi celiakije so lahko različni, prav tako se njihova intenziteta razlikuje od bolnika do bolnika. Med najpogostejšimi je bolečina v predelu trebuha, diareja ali zaprtje, izguba telesne teže, slabost in omotičnost/izčrpanost. Pojavi se lahko tudi velik in napet trebuh, anemija, bledica kože in vidnih sluznic, bruhanje, slabo razpoloženje, pomanjkanje apetita, zaostanek v rasti in znaki sekundarne laktozne intolerance.

Tipi celiakije

Tipična celiakija: pomeni polno izraženo obliko glutenske enteropatije. Pri tej obliki redno odkrijemo značilne histološke spremembe sluznice tankega črevesa, prav tako pa so prisotni serološki označevalci celiakije. Bolezen se običajno razvije pri dojenčkih med 6. in 18. mesecem starosti, vedno nekaj tednov ali mesecev po tem, ko otrok začne uživati žitarice.

Atipična celiakija: pomeni obliko bolezni z atipičnimi kliničnimi znaki po drugem letu starosti. Takšni bolniki imajo pogosto minimalne težave s prebavili, morda le napenjanje v trebuhu, namesto driske so lahko zaprti. Navadno je v ospredju tudi izrazita utrujenost. V klinični sliki prevladujejo neznačilni simptomi, kot so:

  • Pomanjkanje apetita je verjetno eden glavnih vzrokov za izgubo telesne teže in nizko rast.
  • Bolečine v trebuhu niso tipične, saj jih navaja le 1 % otrok.
  • Ponavljajoče se afte v ustih in defekt zobne sklenine stalnih zob pri 10-40 % otrok.
  • Pri mladostnikih s celiakijo sta pogost simptom kronična utrujenost in glavobol.
  • Zaradi bruhanja in drisk lahko pride do elektrolitnih motenj kot so hipokalemija, hipomagneziemija, hipokalciemija, zato so možne hipotonija, parestezija, tetanija, bolečine v kosteh, spremembe na koži.
  • Lahko pride do osteoporoze, osteomalacije in rahitisa.
  • Zaradi malabsorbcije beljakovin lahko pride do hipoproteinemije, ki je vzrok edemov.
  • Možne so krvavitve zaradi hipoprotrombinemije.
  • Pri mladostnikih lahko nastopijo epistakse, ekhimoze ali večje krvavitve iz prebavil ali drugih organov.
  • Bolezni jeter (povišani jetrni encimi, hepatitis).
  • 6-12 % otrok z nepojasnjeno sideropenično anemijo ima celiakijo.
  • Pri otroku s celiakijo lahko opazimo betičaste prste in dolge trepalnice, otroci so lahko tudi motorično zaostali.
  • Mladostniki s celiakijo lahko imajo zapoznelo puberteto z zaostajanjem v spolnem dozorevanju in nizko rast-celiakija je lahko v 5-25 % vzrok nizke rasti pri otroku.
  • Otrok z nezdravljeno celiakijo lahko ima tudi psihične motnje (depresija).
  • Nespecifične nevrološke motnje (ataksija, periferna nevropatija in miopatija) so pojavljajo pri 16 % otrok s celiakijo.
  • Alopecia areata lahko nastopi v povezavi s celiakijo.
  • Pri več kot 75 % bolnikov z dermatitis herpetiformis ugotavljajo tipične patološke spremembe sluznice tankega črevesja.
  • Mladostnik s celiakijo lahko ima težave s sklepi.
  • Limfocitni gastritis nastopi v redkih primerih otrok s celiakijo.
  • Približno pri 1/3 novoodkritih bolnikov s celiakijo je prisotna insuficienca pankreasa, ki ima dobro prognozo po zdravljenju z brezgluteinsko dieto.
  • Značilna je lahko tudi neplodnost in spontani splav.

DERMATITIS HERPETIFORMIS

Dermatitis herpetiformis, srbeč izpuščaj z majhnimi papulami in z vodo napolnjenimi vezikli je prav tako značilen za ljudi s celiakijo. Najpogosteje se pojavlja na komolcih, kolenih, podlahteh, hrbtu, zadnjici in lasišču. To je herpesu podobno vnetje kože, in sicer gre z avtoimunsko vnetje v koži. Imunski sistem tvori protitelesa proti TTG-lastnemu encimu, ki je odgovoren za razgradnjo glutena. Ta kompleks naš imunski sistem prepozna kot škodljiv tujek, kar nato povzroča vnetje. Moten imunski odziv se najprej pojavi v sluznici črevesja, nato pa se vnetje razširi še na kožo. Kožne spremembe se spontano zacelijo brez brazgotinjenja, vendar zapuščajo hiperpigmentirano kožo.

ASIMPTOMATSKE OBLIKE CELIAKIJE

Tiha celiakija: klinični znaki celiakije so odsotni, prisotne pa so značilne histološke spremembe sluznice ozkega črevesa in značilni serološki označevalci bolezni. Tipične spremembe na sluznici tankega črevesja se normalizirajo po dieti. Ugotavljamo jo najpogosteje s pomočjo skrininga oziroma presejalnih testov. Nekateri jo imenujejo tudi asimptomatska celiakija. Prisotna je pri 5-10 % ožjih družinskih članov bolnikov s celiakijo. Asimptomatski primeri so sedemkrat pogostejši od simptomatskih. Prisotni so serološki označevalci celiakije.

Latentna celiakija: imajo jo osebe, ki imajo pozitivne markerje celiakijje, vendar brez prisotnih sprememb na sluznici tankega črevesja. Ljudje nimajo simptomov bolezni, lahko pa imajo v anamnezi predhodno manifestno ali tiho obliko celiakije, ki se je po brezgluteinski dieti pozdravila. Z natančnim histološkim pregledom bioptov črevesne sluznice lahko ugotovimo povečano število intraepitelijskih limfocitov.

Potencialna celiakija: pri potencialni obliki celiakije bolnik še ni imel dokazane atrofije sluznice tankega črevesa. Edini znak za preobčutljivost na gluten je prisotnost seroloških označevalcev celiakije.

Zdravila ni!

Zdravila za celiakijo žal še ni. Lahko pa s strogo brezglutensko dieto odpravimo njene simptome in preprečimo, da bi bolezen napredovala. Da si tanko črevo opomore, traja kar nekaj časa. Pri odraslem človeku je potrebna dieta od 2 pa do 3 leta, da se atrofija črevesnih resic popravi, pri otrocih pa je to nekliko hitreje, spremembe so vidne že po 3 do 6 mesecih stroge diete.

Življenje s celiakijo morda ni najbolj praktično, je pa res, da se celiakaši bolj zavedamo kaj vsak dan damo pod zob in znamo ceniti svoje zdravje in dobro počutje.

PRIJAVA JE BILA USPEŠNA!

 

POPUST TE BO KMALU ČAKAL V

e-NABIRALNIKU.