Celiakija: miti in resnice

Kaj o celiakiji drži in kaj je izmišljeno?

Celiakija prihaja v paketu s kupom informacij o tem, kaj se sme in kaj je prepovedano. Ampak vse te informacijo morda niso pravilne! O celiakiji obstaja mnogo “trditev”, ki niso nujno resnične in lahko zato marsikoga zmedejo. Še posebej tiste, ki so v svetu brezglutenske diete novi. Zato smo tukaj zbrali nekaj najpogostejših mitov o celiakiji, ki utegnejo biti v pomoč vsem, ki živijo s to boleznijo.

“Celiakija je redka bolezen”

MIT! Sodeč po novih raziskavah ima kar 1 od 100 evropejcev celiakijo. To je mnogo več, kot so včasih predvidevali. Napačne negativne diagnoze so izjemno pogoste in raziskave ocenjujejo, da približno 500.000 ljudi, ki trenutno trpi za simptomi celiakije, še niso bilo diagnosticiranih.

“Celiakija je alergija na hrano”

MIT! Celiakija ni niti alergija na hrano niti intoleranca. Celiakija je avtoimunska bolezen pri kateri uživanje glutena povzroči poškodbe tankega črevesa. Prav tako lahko prizadane druge organe in dele telesa.

“Celiakijo imaš samo, če imaš drisko”

MIT! Celiakija je bolezen, ki ima mnoge simptome in lahko prizadane različne dele telesa. Prav tako se simptomi in njihova intenzivnost razlikujejo med posameniki. Več o simptomih celiakije lahko prebereš tukaj.

“Samo otroci lahko dobijo celiakijo”

MIT! Celiakija se lahko razvije in diagnosticira pri katerikoli starosti. Lahko se razvije ob prvi vključitvi glutena v hrano, v starosti ali nekje vmes. Celiakijo se pogosto diagnosticira v starosti med 40 in 60 let, povprečna starost, pri kateri se postavi diagnoza, pa je 13 let.

“Celiakija lahko z leti izzveni”

MIT! Oh, če bi dobila 1€ vsakič, ko mi je kdo rekel, da pozna nekoga, ki je imel celiakijo, “zdaj je pa več nima”… Celikija je bolezen, ki traja vse življenje! Brezglutenska dieta je edino zdravilo za celiakijo, ki pa zdravi zgolj simptome in ne same bolezni. Takoj, ko se začne gluten spet uživati, se bodo simptomi vrnili, tanko črevo pa bo spet poškodovano. Ko smo na brezglutenski dovolj časa, da si črevesne resice opomorejo, je test za celiakijo negativen. Prav tako v krvi ni protiteles, saj v organizmu ni glutena, na katerega bi moral imunski sistem odreagirati. Nikakor pa to ne pomeni, da bolezni več ni!

“Če na deklaraciji piše, da je izdelek iz obrata, ki predeluje živila z glutenom, ni varen za celiakaše”

RESNICA! Tudi če izdelek ne vsebuje sestavin z glutenom, a je proizveden v obratu, ki predeluje gluten na istih linijah, obstaja možnost, da izdelek vsebuje gluten.

“Če imaš celiakijo, lahko uporabljaš samo kozmetiko, ki je certificirano brez glutena”

DELNO RESNICA, DELNO MIT! Sama definicija kozmetičnega izdelka nam pove, da ta ne more prehajati skozi kožo v kri, zato so vsi izdelki iz tega stališča varni. Problem pa nastane pri izdelkih, ki jih lahko iz takega ali drugačnega razloga zaužijemo. To so na primer šminke in drugi izdelki za ustnice, kreme za roke, maskare in senčila (ker so v stiku s sluznico in lahko prehajajo v sistemski obtok). Prav tako so problematični šamponi in geli za prhanje za otroke! Ti namreč med umivanjem lahko hitro kaj spravijo v usta in to tudi zaužijejo. Gluten velikokrat vsebujejo naravni kozmetični izdelki, zato moramo biti pri njih še posebej previdni.

Pri kozmetičnih izdelkih, ki med sestavinami nimajo navedenih sestavin, ki neposredno vsebujejo gluten in jih ne bomo uporabljali blizu ust in sluznice, strah tako ni potreben. Je pa pametno uporabljati brezglutenske izdelke za nanos na ustnice in oči, ter na tiste dele telesa, ki dnevno večkrat pridejo v stik z usti

“Samo ena drobtinica glutena ti pa že ne škodi”

MIT! Že minimalna količina glutena je dovolj za aktivacijo imunskega sistema celiakaša. Zato je izjemno pomembno, da pri pripravi hrane upoštevamo naslednje nasvete:

  • posode in pribor za kuhanje imamo spravljene ločeno od tistih, ki jih uporabljamo za pripravo hrane z glutenom
  • za cvrtje ne smemo uporabljati olja v katerem se je pripravljala hrana z glutenom
  • uporabljamo lahko samo čisti žar in ločen toaster (ali vrečke za toaster)
  • uporabljamo ločene deske za rezanje in kuhinjske površine pred začetkom kuhanja vedno temeljito očistimo
  • marmelade, masla, gorčiče, majoneze in druga živila, v katera posegamo s potencionalno kontaminiranim priborom, moramo vedno imeti ločena

“Tudi če ima restavracija brezglutenski meni, hrana vseeno ni nujno varna”

RESNICA! Samo brezglutenski jedilnik ni nujno zagotovilo, da bomo dobili varen obrok. Žal je veliko restavracij v svoj jedilnik dodalo brezglutenske jedi zgolj z razlogom, da popestrijo svojo ponudbo, niso pa se podučili o pripravi te hrane. Sami vemo, da priprava varnega brezglutenskega obroka v mešani kuhinji ni enostavna, v restavraciji, ki ima kuhinjo z XY številom ljudi, ki mora pripraviti še 3-krat toliko hrane naenkrat, pa je to še veliko težje. Zato je res pomembno, da se predhodno pozanimamo o njihovem znanju, ozaveščenosti in pogojih kuhinje. Najbolj varne so tiste restavracije, ki imajo kuhinjo ločeno, seveda pa nam lahko pripravijo varen obrok tudi drugi, če se znajo potruditi in vedo na kaj morajo biti pozorni.

Če ti poznaš še kakšen mit, ki so ti ga hoteli “prodati” odkar imaš celiakijo, ga zapiši v komentar! 🙂

Povzeto po Coeliac.org.uk in Beyondceliac.org

PRIJAVA JE BILA USPEŠNA!

 

POPUST TE BO KMALU ČAKAL V

e-NABIRALNIKU.