Arhiv kategorije: Potovanje

New York: brez glutena na vsakem koraku

Brezglutenska betonska džungla

Pred dobrima dvema tednoma sva se z Lukom vrnila iz dopusta v New Yorku. Tam je vse veliko – stavbe, ulice, število ljudi in ponudba brezglutenske hrane.

Za mnogo mest in držav po svetu večkrat rečemo, da so raj za celiakaše. Ampak, če so vsa ta mesta nekaj nadnaravnega, pa je New York največji približek normalnemu življenju za celiakaša.

Po več letih sem si morala vsakodnevno postaviti vprašanje kaj bi raje jedla – mehiško, italijansko, ameriško, hitro hrano ali mogoče kaj sladkega. Brezglutenska ponudba te čaka na vsakem koraku, dobiš pa lahko bolj ali manj vse kar si zaželiš. Niti približno nisva uspela preiskusiti vseh restavracij, ker jih je bilo enostavno preveč, tudi če sva šla jest dvakrat na dan. V pomoč nama je bila aplikacija “Find Me Gluten Free”, ki na zemljevidu prikazuje restavracije z brezglutensko ponudbo, hkrati pa so vse ocenjene in komentirane s strani celiakašev. Tako sva lahko na enostaven način izločila tiste, ki niso celiakašem prijazne in preiskusila tiste, ki so za nas varne.

Preiskusila sva vse od pic, burgerjev, ameriških krofov, sendvičev, solat, testenin, zrezkov in božanskih brazilskih palačink pa do smutijev in najboljše kitajske.

Odločila sva se, da obiskane restavracije in pekarne za vas zbereva na kupu, jih oceniva in poveva, kako so se nama zdele, za vse tiste, ki v prihodnosti načrtujete obisk velikega jabolka 🙂

Friedman’s

Friedman’s je veriga restavracij, ki ponuja brezglutenske sendviče in burgerje. Zraven dobiš še krompirček, ki ga cvrejo v ločenem cvrtniku. Kruh, tako za sendviče kot burgerje, je izjemno dober. Hrustljav, poln okusa in niti malo suh. Kombinacije okusov so odlične, sendviči pa dobro naloženi, tako da je Friedman’s odlična izbira za malo večjo malico čez dan.

Spletna stran: https://www.friedmansrestaurant.com

Nahajajo se na različnih lokacijah po New Yorku:

 • 132 W 31st St
 • 75 9th Ave
 • 450 10th Ave
 • 1187 Amsterdam Ave
 • 228 West 47th Street

Cena: $$

Najina ocena: 4/5

Erin McKenna’s Bakery

Popolnoma brezglutenska in veganska pekarnica, ki leži v bližini Little Italy in China Town, je biser New Yorka, ki ga mora obiskati vsak.

Midva sva preizkusila skoraj vse: ameriške krofe, sendvič piškote, sendvič mafine in cimetovo štručko. Vse je bilo božansko!

Vsi njihovi izdelki so brez glutena, brez mleka, jajc, rafiniranega sladkorja in pšenice, ter so primerni za vegane.

Spletna stran: https://www.erinmckennasbakery.com

Naslov: 248 Broome St

Cena: $

Najina ocena: 5/5

The Little Beet

The Little Beet je linija popolnoma brezglutenskih restavracij s hitro, ampak zdravo hrano. Izbirate lahko med uveljavljenimi kombinacijami (ki so večinoma sezonske) ali pa si naredite popolnoma svojo. Izbereš si določeno število zelenjav, prilogo (kvinoja, riž, sladki krompir) in po želji meso, tofu ali lososa. Sama nisem pretirana ljubiteljica solatnih barov in zunaj pripravljenih solat, vendar je to bila ena izmed najboljših stvari, ki sem jih jedla v zadnjem času. Pa še najbolj poceni v celem New Yorku! 🙂

Spletna stran: https://www.thelittlebeet.com

Naslovi:

 • 135 W 50th St
 • 320 Park Ave
 • 1140 Broadway
 • 2 Pennsylvania Plaza
 • 333 Park Ave S

Cena: $

Najina ocena: 5/5

NOGLU

Noglu je popolnoma brezglutenska pekarna, ki ponuja pripravljene sendviče in sveže pečene slaščice. Noglu prihaja iz Francije, kjer stoji prva taka pekarna. Nad sendviči nisva bila preveč navdušena. Bili so povprečno dobri (kruh bi lahko bil veliko boljši), cene pa neverjetno visoke. Za 3 sendviče in 1 limonado sva namreč odštela kar 40$.

Spletna stran: http://www.noglu.fr/en/new-york/bakery/

Naslov: 1266 Madison Avenue

Cena: $$$

Najina ocena: 3/5

Don Antonio

V tej piceriji lahko naročite najboljšo brezglutensko pico (verjetno na celem svetu)! Testo je P-O-P-O-L-N-O! Ni pretanko in ne predebelo – je ravno vmes in neizmerno puhasto. Če si naročiš mešano solato, dobiš zraven pečene palčke iz istega testa kot je pica in to je verjetno najboljša stvar v celem New Yorku.

Imajo ločen brezglutenski meni in izjemno široko ponudbo. Cene so nekoliko višje, vendar se v tem primeru splača (kar se tiče New Yorških cen).

Spletna stran: https://www.donantoniorestaurant.com

Naslov: 309 W 50th St

Cena: $$$

Najina ocena: 5/5

Pappardella

Pappardella je še ena italijanska restavracija, ki pa se nahaja v bližini Ameriška muzeja naravne zgodovine (American Musem of Natural Histroy). Imajo ločen brezglutenski meni in kar široko ponudbo testenin, pic in predjedi. Pice so dobre, testo je sicer tanjše in malenkost manj oksuno kot v Don Antoniu, se pa zato odkupi odličen nadev. Testenine, ki so bile sicer Schärove, so me malenkost razočarale, saj omaka ni bila noben presežek. Sva si pa za predjed naročila kruhke s česnovim maslom, ki so bili odlični 🙂

Spletna stran: https://www.pappardella.com

Naslov: 316 Columbus Ave

Cena: $$

Najina ocena: 3,5/5

Lilli and Loo

Lilli and Loo je kitajska restavracija, ki ima izjemno bogat brezglutenski meni. Jesti kitajsko hrano po tolikem času je bilo noro dobro! Hrana je izjemno okusna, verjetno ena izmed boljših kitajskih kar sem jih jedla pred diagnozo. Cene so za New York zelo nizke, porcije pa velike, tako da je Lilli and Loo odlična izbira za kosilo! 🙂

Spletna stran: http://lilliandloonyc.com

Naslov: 792 Lexington Ave

Cena: $

Najina ocena: 5/5

Bare Burger

Bare Burger je ameriška linija hitre prehrane, ki ima v New Yorku več poslovalnic. Midva sva obiskala tistega v spodnjem delu Manhattna in bila deležna najboljše postrežbe v celem New Yorku. Sprejela naju je (verjetno) poslovodkinja, ki nama je zagotovila, da se osebje zaveda kontaminacije in da se trudijo tako s posodo, opremo in samo kuhinjo, da jo preprečijo. Povedala nama je, kar lahko pripravijo brez glutena, kaj vse vsebuje sledi glutena in kaj je popolnoma varno. Naročila sva vsak svoj burger, ki je imel najboljšo štručko (iz čičerikine moke), zraven pa krompirček, ki so ga pripravili v ločenem cvrtniku. Na koncu sva si privoščila še božansko sladico Copabanana, ki jo priporočava vsem, ki boste zavili tja. Cene so bile za tako dobro ponudbo sprejemljive!

Spletna stran: https://www.bareburger.com

Naslovi:

 • 155 William St (tega sva obiskala midva)
 • 173 Orchard St
 • 535 LaGuardia Pl
 • 251 E 52nd St
 • 313 W 57th St
 • 1370 1st Avenue
 • 1681 1st Avenue
 • 795 Columbus Ave
 • 366 W 46th St

Cena: $

Najina ocena: 5/5

TAP NYC

Tap je brazilska restavracija, v kateri je popolnoma vse brez glutena. Pripravljajo tapiokine palačinke z različnimi nadevi. Večina je slanih, imajo jih pa tudi nekaj sladkih. Oba z Lukom lahko rečeva, da so te palačinke nekaj popolnoma drugačnega od vsega kar sva kadarkoli jedla in hkrati nekaj najboljšega. Tekstura palačink je zelo zanimiva, saj se povrhu prav vidijo kroglice tapioke, okusi pa so božanski. Najboljša je s piščancem (to mora poskusiti vsak!). Če prideš v času kosila, lahko dobiš 2 palačinki, solatko in svežo limonado zelo poceni, tako da se splača priti med 11. in 15. uro 🙂

Spletna stran: http://tapnyc.com

Naslov: 267 Columbus Avenue

Cena: $

Najina ocena: 5/5

Keste Pizza&Vino

Ta picerija si je v “sorodu” z Don Antoniom, zato sva jih morala preiskusiti! 🙂 Testo za pico je bilo enako, kot v Don Antoniu, sva pa imela nesrečo, da so jih čisto malo preveč zapekli 🙁 Prav tako je bila izjemno okusna solatka s “pica” kruhki! Cene so enake, edino ta je bila na lokaciji, ki je bila nama nekoliko bližje. Kar se tiče priprave brezglutenske hrane so pa tudi tukaj izjemno ozaveščeni in previdno 🙂

Spletna stran: http://kestepizzeria.com/en

Naslov: 271 Bleecker Street

Cena: $$$

Najina ocena: 4,5/5

Senza Gluten

Še ena restavracija, ki je, kot že ime pove, popolnoma brez glutena. Tukaj lahko naročiš prav vse, kar se da naročiti v vsaki večji restavraciji. Od ocvrtega zrezka, do pravega ameriške stejka, testenin, pic in še marsikaj. Prav tako so prijazni do drugih alergij, saj te ob naročanju povprašanju, če je problem še kaj drugega, kot samo gluten in temu primerno priredijo jed. Meni se spreminja glede na to, ali je čas kosila ali večerjo, temu primerno pa se spreminjajo tudi cene. Če želiš prišparati kak dolar, potem se bolj splača iti jest čez dan. Definitivno pa mora vsak, ne glede na to, če gre zvečer, čez dan ali samo v pekarno, poskusiti tiramisu! Ker je BOŽANSKI 🙂

Na isti ulici nekaj metrov stran imajo tudi svojo pekarno, ki ponuja večinoma slaščiče, ki so izjemno dobre! 🙂 Senza Gluten je za nas celiakaše “znamenitost”, ki jo v New Yorku moramo obiskati.

Spletna stran: http://senzaglutennyc.com

Naslov: 206 Sullivan St

Naslov pekarne: 171 Sullivan Street

Cena: $$ $$$ 

Najina ocena: 4/5

The Counter

The Counter je še ena linija restavracij z burgerji, njihova posebnost pa je ta, da si ga lahko sestaviš sam. Izbiraš lahko med brezglutenskimi burgerji na meniju, ali pa v roke vzameš papir in svinčnik, ter označiš, kaj želiš v svojem burgerju.

Burgerji niso noben presežek, štručka je precej suha, prav tako pleskavica. Odličen je bil le krompirček z zelišči in pa lokacija na kateri se nahaja – Times Square.

Spletna stran: https://www.thecounter.com/

Naslov: 7 Times Sq

Cena: $$

Najina ocena: 3/5

Trgovine

Trgovine so z brezglutensko hrano načeloma zelo dobro založene. Večino stvari lahko najdeš v lokalnem supermarketu, edini problem zna biti kruh. Po tega pa se moraš odpraviti v kakšno večjo trgovino, npr. Whole Foods, Target, Trader Joe’s.

Cene so pri nekaterih stvareh višje kot pri nas, pri drugih pa veliko nižje. Certificirano brezglutensko kvinojo sva na primer kupila za slabe 3$, brezglutenske tortilje (pakiranje po 20 tortilj) pa za 2$.

Veliko imajo brezglutenskih kosmičev, “pogrej in pojej” obrokov ter sladkarij. Sadje in zelenjava sta mnogo dražja, prav tako navadna voda.

Svetujem vam, da se ustavite na vsaki tržnici, ki jo vidite, saj boste zagotovo našli kakšno brezglutensko dobroto 🙂

Vendar, če se odločite za izlet v New York, ki je mesto, ki bi ga moral videti vsak, vam ne bo žal, še posebej, če se odločite preiskusiti te restavracije! Mogoče boste prišli domov praznih žepov, tako kot jaz, vendar pa zagotovo ne praznih želodčkov 🙂

 

S celiakijo na počitnice

Celiakaši potovanja načrtujemo malo drugače

Restavracija O Chiado, Lizbona

Počitnice so trenutno tisto, o čem govorimo vsi. Nekateri so iz njih že prišli, nekateri se nanje komaj odpravljamo. Pred odhodom je potrebno marsikaj pripraviti in načrtovati, če potuješ s celiakijo, pa je tega še dvakrat več.

Kdo si upa priznati, da je ena izmed glavnih atrakcij, ki nas privabijo na določeno destinacijo, široka ponudba brezglutenske hrane? 😀

Jaz vem, da so brezglutenske restavracije, pekarne in široka ponudba izdelkov v trgovinah tisto, kar mi naredi počitnice. Ko me kdo vpraša, kako je bilo na dopustu, dobi enega izmed dveh odgovorov: “Super, povsod je bilo polno brezglutenskih stvari!!” ali pa “Bolj slabo, brezglutenska ponudba ni bila pretirano dobra…”. Šele kasneje ugotovim, da so najbrž želeli vedeti, kakšno je bilo mesto/plaže/znamenitosti in ostale stvari, ki so pomembne “vse-jedcem” 😀

Ker sem sama bila že na več potovanjih, mi je do zdaj uspelo vzpostaviti že cel sistem načrtovanja in priprav na dopust, ki sem se jih odločila deliti z vami. Še posebej utegnejo biti nasveti koristni za tiste, ki se na počitnice odpravljate prvič po diagnozi 🙂

Nastanitev

Haasje Klaasje, Amsterdam

Skozi leta potovanj sem ugotovila, da je, še posebej, ko nekje ostajam dalj časa, zelo pomembno, da imam lastno kuhinjo. Zato, če je le mogoče, vedno stanujem v apartmajih oz. stanovanjih. Ponavadi najprej preverim ponudbo na airbnb (zelo pomembno je, da pri tipu doma obkljukaš “entire place”!), če tam ne najdem nič, kar mi ustreza, pa ponavadi še booking.com, kjer pod “Ponudba v sobi” obkljukam kuhinjo.

Če ni možnosti, da si napakiram že doma, potem po nastanitvi najprej kupim novo gobico za pranje posode in detergent, ter po možnosti še kakšno čistilo, s katerim očistim celotno kuhinjo, ter temeljito operem vso posodo in pribor. S tem si že takoj na začetku dopusta zagotovim, da bo vse, kar bom pojedla “doma”, zagotovo vredu.

Lastna kuhinja nas lahko reši tudi takrat, ko je brezglutenska ponudba res slaba. Takrat se lahko zatečemo h kuhanju z osnovno hrano – mesom, zelenjavo, krompirjem, rižem.

Pametno je s seboj vzeti tudi (osnovne) začimbe. Velikokrat sem že imela težavo najti navadno sol, ki ne vsebovala vsaj sledi glutena, kaj šele kakšen poper, origano, baziliko…

Če so v kuhinji leseni pripomočki (kuhalnica, deska…), se jim, če se le da, izogibam, saj je gluten iz njih težko odstraniti.

Restavracije, pekarne, kavarne

Bacio Di Cioccolato, Verona

Ko začnem raziskovati brezglutensko ponubo na željeni destinaciji, v Google enostavno vpišem kraj, v katerega načrtujem potovati in zraven “gluten free” (npr., če želim potovati v London, napišem London gluten free). Če potujem v špansko mesto, gluten free nadomestim s “sin gluten”, če v italijansko, pa s “senza glutine”. V zadetkih ponavadi najdem restavracije, ki oglašujejo brezglutensko ponudbo oz. imajo brezglutenski meni. Zelo priročni so tudi razni blogi, v katerih najdemo preizkušene restavracije in mnenja o njih.

Pametno je poiskati tudi društvo za celiakijo iz področja kamor potujemo. Seveda to pride v poštev takrat, ko poznamo njihov jezik. Ponavadi imajo na spletnih ali Facebook straneh veliko podatkov o preizkušenih restavracijah v njihovi bližini.

Vse restavracije, pekarne, kavarne, ki jih najdem, si shranim v zemljevid. Tako lahko, ko sem na potovanju in postanem lačna, hitro ugotovim, kaj mi je najbližje. Ne pozabi, če potuješ izven EU, si predhodno prenesi zemljevid mesta na Google Maps, ali pa aplikacijo maps.me, ki deluje brez mobilnih podatkov.

Ko potujem kam, kjer vem, da brezglutenska ponudba ne bo prisotna na vsakem koraku, preverim tudi trgovine, ki ponujajo brezglutenske izdelke. Tudi to ponavadi najdem že s prejšnjim iskanjem, če ne, pa dodam še “store” ali “shop”.

Če vso to iskanje ne obrodi sadov, potem je to znak, da mesto, kamor želim potovati, ni ravno brezglutenski raj. V tem primeru je pametno, sploh če ne znamo njihovega domačega jezika, vzeti s sabo kartice, na katerih je zapisano, kaj lahko celiakaši jemo, kje vse se skriva gluten ter kako zelo je pomembno, da nam lahko zagotovijo resnično brezglutenski obrok. Kartice v 63-ih jezikih najdeš TUKAJ. Meni so, še posebej par let nazaj, pred “brezglutenskim bumom”, velikokrat prišle prav.

Ostali napotki

Zum Wohl, Dunaj

S seboj vedno nosim vlažilne robčke. Če nimam možnosti, da bi si, preden začnem jesti, umila roke (še posebej, če je to kak sendvič med ogledom znamenitosti), pride prav, saj nikoli ne vemo česa smo se dotaknili (to sicer ni problematično samo s strani glutena 🙂 ). Prav tako vlažilni robčki pridejo prav v trgovini, ko nimamo druge možnosti, kot položiti svoje izdelke na tekoči trak, ki je prekrit z moko/drobtinami 🙁 Takoj zatem, ko položim izdelke v vrečko, si roke prebrišem z vlažilnim robčkom, ko pridem domov, pa vse izdelke sperem pod vodo.

Če želim prehranjevanje zunaj čimbolj omejiti ali pa to enostavno ni mogoče, si zjutraj pripravim sendvič (ali dva), ter s seboj vzamem še kakšne krekerje, slane prigrizke, ploščice ali sadje. Tako vem, da bom imela hrano pri roki ne glede na to, kdaj postanem lačna.

Če imam v kovčku prostor, vedno vzamem s sabo še toaster. Sicer je res, da vzame kar precej prostora, vendar mi ni bilo še nikoli žal. Kruhi, ki jih kupimo v trgovinah, pogosto hitro postanejo suhi in jih ni nič prijetno jesti. Takrat toaster pride še kako prav!

Nikoli ne smem pozabiti na probiotike, če ni drugega pri roki, vzamem kar Linex Forte, saj ponavadi, ko je potreba po njih, lekarne ni nikjer blizu. Prav pridejo tudi kakšne močnejše protibolečinske tablete.

Zelo priročno si je na telefon prenesti tudi kak slovar, s katerim lahko preverimo sestavine na deklaracijah izdelkov. Če si zapomnimo besede kot so pšenica, ječmen in škrob, ki se v izdelkih pogosteje pojavljajo, lahko hitro ugotovimo, ali je izdelek neprimeren za nas, če ni na voljo posebej označenih brezglutenskih.

Najpomembnejše!

Vedno (če je le mogoče) s sabo vzamem 1 kruh in po možnosti še kakšno majhno maslo in marmelado. To pride še posebej prav, če prispemo na destinacijo v poznih večernih urah, ko trgovine več niso odprte ali pa če v bližini naše nastanitve ni trgovine, ki bi imela brezglutensko ponudbo. Čeprav mi je včasih, ko pakiram, škoda prostora v kovčku, se mi kasneje vedno izplača. Pa še z eno skrbjo manj začnem dopust 🙂

Pomembno je tudi, koga vzamemo s seboj na dopust. Če z nekom potujemo prvič, mu je treba že takoj na začetku povedati, da potovanje z nami ni tako enostavno. Večini ljudi ni potrebno vnaprej razmišljati kje in kaj bodo jedli. Ko postanejo lačni, se enostavno ozrejo okrog sebe in izberejo tisto, kar jim najbolj diši. Pri nas je to dolgotrajneši in kompleksnejši proces. Če se nekdo ni pripravljen ukvarjati s tem in morebitnimi komplikacijami, ki nastanejo, ko restavracije, ki si jo veselo guglal še dan prej, več ni oz. je ne najdeš (to se mi je še prevečkrat zgodilo), potem ta oseba ni pravi partner za potovanje s tabo. Če so prijatelji res pravi in se zavedajo, kaj pomeni celiakija, potem se vam bodo po teh besedah samo nasmejali in rekli, da se jim zdi to samoumevno 🙂

Zares najpomemnejše pa je, da na počitnicah uživamo! 🙂 Z dobrim načrtom bomo uživali tako v “brezglutenskih rajih” kot “brezglutensko še neodkritih kotičkih sveta”. Biti moramo samo pripravljeni na to, kar nas čaka, potem pa ostane samo še raziskovanje, počivanje in zabava! 🙂

Vsem, ki vas letošnje počitnice še čakajo, želim, da bi se imeli odlično! Tudi jaz že komaj odštevam dneve! 😀 Če imaš pa ti še kak nasvet za nas, ga pogumno zapiši v komentar! 😉

Verona: raj za celiakaše

Brez glutena na vsakem koraku

Z Lukom sva prvomajske počitnice deloma preživela v Veroni. Da je v Italiji situacija z dostopnostjo brezglutenske hrane veliko boljša kot v Sloveniji, vemo že vsi. Ampak Verona me je presenetila na popolnoma novem nivoju.

Kot se za Italijo spodobi, si v Veroni lahko privoščite odlične pizze, testenine ter božanski sladoled. Zraven tega pa lahko v Veroni najdete še popolnoma brezglutensko pekarno/slaščičarno, ki ponuja dobrote, za katere ne bi nikoli rekli, da so brez glutena.

Če te zanima, kje se lahko kaj dobi v Veroni, nadaljuj z branjem!

La Costa in Bra

La Costa in Bra je picerija na najboljši možni lokaciji v Veroni – zraven arene. Cene so temu primerno nekoliko višje, vendar za center italijanskega mesta še vedno sprejemljive. Na svojo brezglutensko ponudbo so zelo ponosni, preverjeni so tudi s strani Italijanskega društva za celiakijo.

Ko naročiš pico brez glutena, menjajo pogrinjke in prinesejo novi pribor, ki je zapakiran v žepke iz papirja, tako da je kontaminacija “preko mize” praktično nemogoča.

Testo za pice pripravljajo sami, prav tako uporabljajo svoj hišni kvas. Testo je tanko in hrustljavo, dobrega okusa, ponujajo pa mnogo različnih nadevov. Brezglutenska pica se doplača 2€.

Prav tako imajo v ponudbi dve sladici, panakoto in tiramusu. Najina tradicija je, da povsod poskusiva tiramisu, zato sva ga tudi tukaj. Piškoti so bili izjemno sočni, okus so imeli rahlo po konjaku, krema pa je bila naravnost božanska. Definitivno priporočava!

NaslovPiazza Bra 2, 37121 Verona

Spletna stran: http://www.lacostainbra.it/

Cene:

 • brezglutenske pice 7,50 – 12,00 €
 • sladice 6 €

Najina ocena: 4/5

Ai Glicini

Ta picerija se nahaja nekoliko izven centra, vendar blizu avtoceste, zato je enostavno dostopna, če potujete z avtomobilom.

Poskusila sva že veliko pic, vendar lahko nedvomno rečeva, da je bila pica v Ai Glicini najboljša do zdaj. Tudi ta picerija je preverjena s strani italijanskega društva, “požegnajo” pa jo vsako leto znova.

Če se ne motim, imajo, vsaj sodeč po mojem opazovanju, ločene prostore za pripravo brezglutenskih pic. Prav tako si tukaj lahko privoščite rižote, testenine, njoke, mesne in morske jedi, različne priloge in izjemno pester izbor sladic. Midva sva spet poskusila tiramisu. Piškoti so bili tukaj bolj suhi, je pa bila zato krema tako dobra, da je bila sladica kot celota božanska. Pa tudi piškotov je bilo od kreme bistveno manj 🙂

Pice, ki jih lahko pripravijo brez glutena, so v meniju označene z znakom društva, jih je pa malo morje.

Tudi tukaj se brezglutenske jedi doplačajo 2 €.

Naslov: Via Centro 235, 37135 Verona

Spletna stran: http://www.ristopizzaiglicini.it

Cene:

 • testenine, njoki: 9,50 – 15,00 €
 • mesne in morske jedi: 11,00- 16,00 €
 • pice: 6,00 – 13,00 €
 • sladice: 3,50 – 4,00 €

Najina ocena: 5/5

Bacio Di Cioccolato

Največji biser, ki sva ga odkrila v Veroni, je zagotovo Bacio Di Cioccolato. 100% brezglutenska pekarna/slaščičarna. Ponujajo božanske krofe in francoske rogljičke, focacce, pice, štručke, majhne sladke dobrote, torte, pite, skratka vse, kar si celiakaši ponavadi ne moremo privoščiti (vsaj ne izven lastne kuhinje).

Okusi so odlični, pekovski izdelki pa so prave mojstrovine. Ko po več letih ugrizneš v “tapravi” krof in francoski rogljiček, je sreča nepopisna, pa naj se sliši še tako smešno 😀

Ta slaščičarna definitivno mora biti na seznamu postajališč vsakega celikaša, ki potuje v ali skozi Verono!

Prav tako so cene smešno nizke. Za krof, rogljiček, pico in cel kup majhnih sladkarij sva odštela slabih 10 €!

Naslov: Via Croce Bianca 23, 37139 Verona

Najina ocena: 5/5

Trgovine

V Veroni je veliko trgovin Migross, ki ponujajo tako izdelke Schär in La Veneziane, kot tudi brezglutenske salame, namaze, razne omake in celo pivo. Prav tako je veliko Lidlov in ravno zdaj so imeli v ponudbi brezglutenske izdelke Nanna Mia: testenine, polnjene njoke, zanimive salame, kruh, pivo.

V večini trgovin (tudi tistih manjših po mestu) imajo tudi sladolede Algida, ki imajo jasno označeno, da so brez glutena.

Ostalo

Blizu arene v centru Verone sva mimogrede zasledila še eno restavracijo, ki ponuja brezglutenske testenine, vendar jih nisva uspela poskusiti. Imenuje se L’Orologio.

Naslov: Corso Porta Nuova 7, 37122 Verona

V centru mesta se, tako kot v mnogih italijanskih mestih, nahaja tudi slaščičarna Grom, ki ponuja izjemno dobre sladolede, skupaj s korneti, lučke, piškote in še kaj. Vse popolnoma brez glutena.

Naslov: Via Giuseppe Mazzini 75, 37121 Verona

Prav tako sva šla na izlet v Gardaland, kjer so nama na vhodu dali letak, na katerem je pisalo, kje ponujajo hrano brez glutena. V sultanovi palači se nahaja brezglutenski kiosk, ki ponuja testenine, meso in ribe brez glutena. Tega prav tako nisva preiskusila, ker sva bila opremljena z goro sendvičev, saj nisva vedela kaj pričakovati.

Na počivališčih Ristop vzdolž avtoceste A4 Torino – Trst so delili letake na katerih so oglaševali brezglutenske jedi, ki jih je mogoče dobiti na njihovih počivališčih. Pripenjam slikice, če bo kdo na poti lačen! 🙂

Upam, da vam bodo informacije ob morebitnem izletu v Verono v pomoč. Definitivno priporočam obisk Bacio di Cioccolato, saj je meni, od vseh lepot Verone, najbolj ostal v spominu njihov krof! 🙂

 

Božični Dunaj

S celiakijo na Dunaj

Najbrž se vas bo kar nekaj v prihodnjih dneh odločilo za obisk čudovitega, božičnega Dunaja, zato sem odločila, da z vami delim nekaj koristnih nasvetov o tem, kje se da dobiti kaj za pod zob in je preverjeno brez glutena 🙂

Z Lukom sva namreč v začetku tega meseca obiskala mojo sestro in se odločila, da preskusiva čimveč restavracij, ki ponujajo brezglutensko hrano in to z vami tudi deliva!

Dunaj je, kar se tiče brezglutenske ponudbe, zelo pester. Celiakaši si lahko privoščimo vse od burgerja in pice do klasičnega dunajca. Najde se tudi kaj sladkega, dobro založene so pa tudi trgovine.

VAPIANO

Vapiano je linija prikupnih restavracij s prav posebnim režimom. Ob prihodu v restavracijo dobiš kartico. Nato se pomakneš do dolgega šanka, kjer kuharji pred tvojim nosom pripravljajo hrano. Ta šank je razdeljen na oddelke: pice, testenine, rižote, solate, juhe, predjedi. Ko se odločiš kaj želiš jesti, stopiš do željenega oddelka, kuharju poveš kaj želiš jesti in prisloniš kartico na poseben terminal. Izročijo ti “pager”, ki začne piskati, ko je tvoja hrana pripravljena.

Jedi, ki jih lahko pripravijo brez glutena so na meniju posebej označene, z rjavo obkroženim “g”. Prav tako ponujajo veganske in vegeterijanske jedi, ter jedi brez laktoze.

Testa za pice imajo zložena posebej v aluminijastih pekačih, tako da tudi med peko ne pridejo v stik s kontaminiranimi površinami. Pečejo jih na najvišji polici v pečici, ki je namenjena zgolj peki brezglutenskih pic. Brezglutenske testenine prav tako pripravljajo v ločenih posodah, ki jih imajo zgolj s tem razlogom. Posoda in kuhinjske površine so izjemno čiste, osebje pa previdno in prijazno, samo povedati morate, da želite hrano brez glutena. Zraven pic in testenin ponujajo še brezglutenske rižote, razne mesne jedi, solate, juhe in predjedi.

Jaz osebno sem se odločila da preizkusim pico. Testo je bilo tanko in hrustljavo, velikost pa srednja- ne prevelika in ne premajhna. Bila je dobro zapečena, nadeva pa je bilo ravno prav. S sestro sva vzeli eno z mocarelo in inčuni ter eno klasiko z gobicami, šunko in artičokami. Obe sta bili odlični!

Naslov

Vapiano lahko na Dunaju najdete na 6 lokacijah:

 • Theobaldgasse 19
 • Landstraßer Hauptstraße 1D
 • Walfischgasse 11
 • Praterstraße 24-26
 • Herrengasse 6-8
 • Wien Westbahnhof Europaplatz 1

Cena

Brezglutenske testenine in pice se doplačajo v višini 1,50€.

Cena pic (z vključenim doplačilom): 8,40-12,40 €

Cena testenin (z vključenim doplačilom): 8,40-13,40 €

Ostale jedi:

 • predjedi 6,90-8,90€
 • juha majhna 2,90€, velika 4,50€
 • rižote 9,50-11,50€
 • solate 4,90-9,90€

ZUM WOHL

Če želite jesti v restavraciji, ki je 100% brezglutena in če si na Dunaju želite privoščiti tapravega dunajca, potem je ta restavracija prava za vas!

Hkrati so vse njihove jedi brez laktoze in izjemno okusne! Ponujajo vse od rižot, raznih zrezkov, juh, solat, predjedi, pa do sladic.

Zum Wohl je taka restavracija kjer vsak najde nekaj zase. Midva z Lukom sva se odločila za dunajca, ki ji bil naravnost odličen! Zeeloo velik, primerno tanek in zelo sočen telečji zrezek s hrustljavo skorjico – čisto tapravi dunajski zrezek! Zraven sva dobila krompirjevo solato z motovilcem in izjemno okusnim prelivom. Sestra si je pa naročilo rižoto z rakci in bučkami, ki je je bilo toliko, da je ni uspela pojesti v celoti. Bila je prav tako zelo dobra (vem, ker sem je malo ukradla 😀 ).

Preden smo začeli jesti smo bili trdno prepričani, da bomo na koncu zmazali še okusne palačinke, ki so jih gostje okrog nas tako strasno jedli, vendar nam naši želodčki žal tega niso več dopustili 🙁 Smo se pa odločili, da jih bomo naslednjič, ampak takrat brez “predjedi” 😛

Naslov:

Stumpergasse 61 (stranska ulica na največji nakupovalni ulici Mariahilfer Straße)

Cena

Cene v Zum Wohl so primerljive z vsemi bolj urejenimi klasičnimi restavracijami na Dunaju, ki ne ponujajo brezglutenske hrane.

Predjedi: 5,90-15,90€ (velika porcija tatarskega biftka).

Juhe: 4,20-4,50€

Solate: 3,40-13,90€

Glavne jedi: 9,90-18,50€

Dunajski zrezek stane 18,50€, vendar se mi zdi, da si ga je, sploh, če njegovo ceno primerjamo z ne-brezglutenskim zrezkom v drugih restavracijah, ki niso nujno telečji, vredno (vsaj enkrat) privoščiti 🙂

Sladice: 4,90-7,90€

Jedi za najmlajše: 6,20-8,90€

Ta restravracija je velikokrat polno zasedena, še posebej čez vikend, zato vam priporočam, da vnaprej rezervirate mizo in se izognete nevšečnostim. To lahko storite enostavno na tej povezavi: http://www.zumwohl-gastro.com/reservierung

Blueorange

Če ste si kdaj želeli privoščiti “brunch” kot si ga skoraj vsi (vsaj meni se tako zdi) na vseh socialnih omrežjih, potem morate iti na odlične “Bagels” v Blueorange.

Bagels so tisti okrogli kruhki, ki imajo v sredini luknjico. Ponujajo jih z različnimi nadevi, tiste, ki jih lahko pripravijo brez glutena, pa imajo na ceniku označene z zelenim G. En tak “sendvič” je na voljo tudi v veganski različici.

Ko boste naročali, povejte, da želite brez glutena zato, ker imate celiakijo, saj potem bolj pazijo in hrano pripravijo popolnoma ločeno od ostale, tudi kruhke opečejo v ločenem pekaču.

Luka je bil zelo lačen, zato si je privoščil kar dva- klasičnega in italijanskega. Midve z Amando pa sva posegle po najini klasiki – sir-čili (Cheese-Chili), ki je meni osebno daleč najboljši. Sirni namaz skupaj z nekakšno sladko-pekočo marmelado s čijim, zraven pa še gauda sir in čebula. Sliši se mogoče malo čudno, vendar mi zaupajte, da je izjemno dobra kombinacija! Tudi Lukova sta bila zeloo dobra, vendar zame zmaga Cheese-Chili! Ta je tudi na voljo v veganski verziji! 🙂

Naslovi:

Margaretenstraße 9, 1040

Alserbachstraße 1, 1090

Cena

Brezglutenska štručka se doplača 0,50€, tako da se cene sendvičev gibljejo med 4,40€ in 6,40€.

Scaraboccio

Po naaajboljšo brezglutensko pico, kar jih boste kadarkoli jedli, morate v picerijo Scaraboccio, ki se nahaja zelo blizu glavnega božičnega sejma pri mestni hiši (Rathaus).

Testo za pico si pripravijo vnaprej v večjih količinah. Pred tem vse skrbno prebrišejo, nato pa naredijo večjo količino testa, da jih ne rabijo sproti in tako omejijo možnost kontaminacije. Pice pečejo v ločenih pekačih, vse se pa dogaja vam pred očmi, zato lahko vidite, da res skrbno pazijo, da je vse pripravljeno tako kot treba.

Testo za pico je enakomerno tanko in hrustljavo. Človek postane prav skeptičen, če je res brez glutena (potem pa vidiš normalne pice na sosednjih mizah, pa vidiš, da jim nekako uspe, da tiste zgledajo še malenkost boljše). So zelo velike, vendar jo brez problema zmažeš, če si vsaj malo lačen, ker je greh pustiti tako dobro pico na krožniku. Za vse, ki imate radi pekoče, priporočam pico Diavolo, ker je naravnost fantastična. Jaz sem si tokrat privoščila pico z rukolo in parmezanom, ki me prav tako ni razočarala. Luka pa je vzel tisto najbolj mastno s šunko, salamo, slanino, čebulo in svežimi šampinjoni. Glede na to, da ni ostala niti drobtinica, predvidevam da je bila prav tako odlična 😀

Zraven pic ponujajo še brezglutenske testenine in njoke (z doplačilom 2,90€), ribe, predjedi, juhe in (skoraj) najboljši tiramusu (Luka naredi še malenkost boljšega, čeprav se mu je ta zadnjič za las približal! 😛 ).

Prav tako nudijo možnost zamenjave sestavin za veganske in brez laktoze.

Naslov:

Florianigasse 3, 1080

Cena:

 • pice (z vključenim doplačilom): 10,70-15,70€
 • testenine (z vkjučenim doplačilom): 15,90-22,80€
 • ribe: 17,80-21,80€
 • mesne jedi: 17,80-21,80€
 • solate: 4,20-12,40€
 • sladice: 6,20€

Žal, še posebej za nas celiakaše velja, da, ko greš na Dunaj, raje pustiš trebuh zunaj. Ampak kaj, ko pridejo za nami, pa smo vseeno lačni. Vsa hrana, ki jo ponujajo te restavracije, je izjemno dobra in ker na Dunaju res nismo vsak dan, si lahko tu in tam kaj privoščimo.

Brezglutensko hrano ponuja še veliko drugih restavracij, ki pa jih (še) nisem preizkusila. Med drugim imajo brezglutenske burgerje tudi v vseh McDonaldsih, če želimo hitro pregnati lakoto in Dunaja ne obiskujemo z namenom odkrivanja kulinaričnih biserov.

Če boste slučajno zakorakali v kakšen Merkur (trgovino s špecarijo), potem poiščite te “stojnice” na sliki. Ponujajo namreč sveže pečene štručke in hlebčke, ki so (prisežem!) enako dobri kot kruh s tono glutena! 😀

Če boste, ali pa ste že obiskali katero od teh restavracij me zanima, kaj ste vi jedli in kakšna je bila vaša izkušnja? Hkrati me pa zanima, če priporočate še katero drugo restavracijo, slaščičarno ali trgovino, zato kar veselo pokomentirajte 🙂

Želim vam lep predbožični čas in veliko dobre brezglutenske hrane v prihodnjih dneh! 🙂

 

PRIJAVA JE BILA USPEŠNA!

 

POPUST TE BO KMALU ČAKAL V

e-NABIRALNIKU.