RECEPT: BREZGLUTENSKE PALAČINKE

NAJBOLJŠE PALAČINKE BREZ GLUTENA

Nikoli ne bom pozabila prvih palačink po diagnozi. Pa ne zato, ker bi bile tako dobre…

S sestro sva težili in težili, dokler ati ni vzel v roke ponve in začel zelo navdušeno peči (do takrat so bile palačinke namreč njegova kuharska mojstrovina). Navdušenje ga je začelo zapuščati že pri pripravi mase, dokončno pa sta se poslovila pri prvi palačinki. V naslednjih mesecih je sledilo še približno 50 podobnih poskusov, preden so začele dobivati pravo obliko, potem pa še ene 30, da so dobile še okus.

Brezglutenske palačinke so ena posebna mojstrovina. Nikakor ti ne rata, da bi bile mehke, lepo zapečene in hkrati po možnosti še okusne. Dokler ti lepega dne ne uspejo in potem se sprašuješ zakaj je trajalo tako dolgo.

Moram reči, da so zdaj brezglutenske palačinke ena izmed mojih specialitet. Mogoče so celo boljše od navadnih! 🙂

Ker želim, da tudi vi končno spečete brezglutenske palačinke za prste obliznit, bom z vami delila svoj, v bistvu popolnoma enostaven, recept.

SESTAVINE

Za nekje 5-7 palačink, odvisno od velikosti ponve

  • 2 jajci (če imaš možnost, vzemi domače ali pa vsaj tiste iz proste reje, pri palačinkah se to še posebej pozna)
  • 500 mL riževega napitka ali mleka po želji (navadno, brez laktoze)
  • 250 g moke Mix It
  • 50 mL mineralne vode
  • žlička soli
  • maščoba po izbiri

POSTOPEK

Najprej v visoki posodi stepemo jajca (jaz zadnje čase za mešanje uporabljam kar palični mešalnik, gre veliko hitreje, je pa tudi navadna metlica super!). Nato dodamo mleko in ga dobro premešamo z jajci. Zatem postopoma dodamo moko, saj jo je tako lažje dobro vmešati, da ne nastane preveč grudic. Dodamo še sol in maso pustimo stati vsaj 20 min (dlje stoji, boljša je, ampak ne priporočam več kot kakšno dobro uro). Masa se bo v tem času lepo zgostila, zato ji dodamo še približno 50 mL mineralne vode, ki jo bo naredila bolj penasto.

Ponev, v kateri bomo pekli, moramo dobro segreti. Prvo palačinko začnemo peči na najvišji temperaturi, nato pa z vsako palačinko ogenj nekoliko zmanjšamo, da pridemo do srednje temperature, na kateri se palačinke počasi ampak lepo pečejo. Za peko palačink ne potrebujemo veliko maščobe. Jaz si najraje raztopim pol kocke kokosove maščobe in nato dam v ponev za vsako palačinko po pol čajne žličke raztopljene maščobe.

Palačinko pečemo na eni strani tako dolgo, da začne rob odstopati od ponve in ne vidimo več belih (svetlejših) lis na zgornji strani. Nato jo obrnemo in jo pečemo še kakšno minuto, dokler ne dobi lepih rjavih pikic. Tako nadaljujemo dokler nam ne zmanjka mase.

Pa ne izgubi volje, če se ti prva palačinka ne posreči. Res je potrebno počakati, da je ponev dovolj vroča, ter da imamo pri tej prvi nekoliko več maščobe. Prav tako se splača počakati da se nekoliko bolj zapeče, preden jo obrnemo. Obljubim, da gre potem vsaka naslednja veliko lažje! 🙂

Načinov kako servirati palačinke je mnogo. Lahko je to klasično z domačo marmelado, s čokoladnim ali lešnikovim namazom, lahko pa tudi z rožičevim, če želiš poskusiti nekaj novega (verjami, ne bo ti žal! 🙂 ). Tistim z namazi lahko po želji dodamo še banane in/ali mleti kokos.

Lahko pa z njimi narediš gratinirane palačinke s skuto ali kakšnim drugim nadevom, ali pa kanelone.

Lahko pa vanje daš šunko in sir, ter jih še malo popečeš v ponvi na nizki temperaturi, da se sir raztopi. Te so predvsem primerne za tiste, ki ne marajo sladkega.

Če boš poskusil/-a moj recept, mi sporoči kako ti uspe! Želim ti veliko sreče in dober tek! 🙂

PRIJAVA JE BILA USPEŠNA!

 

POPUST TE BO KMALU ČAKAL V

e-NABIRALNIKU.