RECEPT: BREZGLUTENSKI KROFI

FINI PUSTNI KROFI

Brezglutenski krofi so poglavje zase.

Zalomi se lahko na vsakem koraku (no, vsaj pri nas je bilo tako). Preveč rumenjakov, premalo rumenjakov, preveč tekočine, premalo tekočine, preveč olja, premalo olja itd. Preizkusili smo vsa mogoča razmerja mok in če že so bili mehki in okusni, niso imeli krancljev.

Letos sva z mami preizkusili moko, ki je nisva še nikoli prej in sicer Orgran samovzhajajočo moko! Glede recepta pa sva rekli, da ne bova komplicirali in bova vzeli njen stari recept za fine pustne krofe, ki ga je uporabljala pred diagnozo.

KROFI SO USPELI! 🙂

Imajo kranclje, so neverjetno mehki in sočni, dobri pa so še naslednji dan, če jih daš za 30 sekund v mikrovalovko (pravkar enega mljaskam, medtem ko pišem ta blog)!

Priprava krofov bo mnogo lažja, če boste zmes pripravili s kuhinjskim robotom, gre pa tudi z navadnim ročnim mešalnikom. Na kuhalnico in roke se zna testo malo lepiti, ampak načeloma z nekoliko več truda, gre tudi tako.

Eno rundo krofkov sva poskusili speči tudi v električni ponvi oz. picopanu. Če ga imaš pri roki, predlagam da ga uporabiš! Enostavno nastaviš temperaturo na termostatu (med 3 in 4), počakaš, da se olje segreje (gre veliko hitreje kot v navadni ponvi) in picopan to temperaturo konstantno drži, kar omogoča odlično peko krofov.

Krofi v picopanu so tudi malenkost bolj narasli kot v ponvi.

Če imaš indukcijsko ploščo, potem segrej olje na stopnji 4,5, da bo imelo tistih 160°C, pri katerih naj bi pekli krofe.

SESTAVINE

Za 14 (70 gramskih) krofov

POSTOPEK

V višjo posodo (ali posodo kuhinjskega robota, če ga uporabljamo) damo presejano moko, suhi kvas, pecilni prašek in sodo bikarbono. Naribamo še limonino in pomarančno lupino.

V ločeni posodi zmiksamo rumenjake, sladkor, vanilijev sladkor, olje, sol, sok pomaranče, dodamo prb. 1,5 dcl mleka, ki smo ga predhodno malo segreli in malo ruma. To mešanico nato dodamo suhim sestavinam in mešamo. Preostalo mleko dodamo po potrebi, če se nam zdi, da zmes potrebuje še malo tekočine.

Počasi mešamo približno 10 minut, nato pa pustimo testo vzhajati 1 uro.

Po 1 uri, ko bi moralo testo narasti na približno 2-kratno velikost, naredimo kroglice, ki bodo naši krofi. Testo lahko sproti tehtamo, da bodo naši krofi čimbolj podobni. Midve sva tehtali prb. 70 g. Z rokami nežno oblikujemo kroglice, pazimo, da testa ne stiskamo premočno. Če je potrebno, si roke malo pomokamo, da se nam testo ne lepi, vendar ne preveč, saj se lahko površina krofa izsuši in bodo potem med vzhajanjem nastale razpoke.

Ko imamo oblikovane krofke, jih pokrijemo s prozorno folijo, da se krofi med vzhajanjem ne sušijo, čez pa lahko damo še krpo in vzhajamo 1 uro.

Tačas pripravimo olje za cvrtje. V ponev ga vlijemo v višini 1 cm. Če uporabljamo picopan za segrevanje potrebujemo samo prb. 5 minut, če krofe cvremo v klasični ponvi, pa nekoliko več. Kot sem že prej omenila, na indukciji nstavite stopnjo 4,5. Če imate kuhinjski termometer, lahko temperaturo olja preverite z njim, drugače pa je priročna tudi kuhalnica. Ročaj kuhalnice pomočimo v olje in če se okrog nje pojavijo mehurčki, je olje dovolj vroče. Če mehurčkov ni, ali moramo nanje dolgo čakati, olje še ni dovolj vroče. Če pa mehurčki okrog kuhalnice močno žuburijo, moramo olje nekoliko ohladiti.

Ko imamo olje primerno vroče, lahko pričnemo s cvrtjem. Krofe polagamo v olja s spodnjo stranjo navzgor (vzhajana stran je prva potopljena v olje) in ponev pokrijemo. Pokrite cvremo 3 minute, nato jih obrnemo in dalje cvremo še 3 minute, tokrat odkrite! To ponavljamo, dokler ne spečemo vseh krofov. Krofe v prvi rundi pokrijemo zato, da čimbolj zrastejo, saj bomo le tako dobili kranclje.

Ko se nekoliko ohladijo, jih s pomočjo brizge napolnimo še z marelično marmelado, po možnosti z domačo, ali pa katero drugo brezglutensko in jih potresemo s sladkorjem v prahu!

Želim ti veliko sreče pri peki, debele kranclje in vesel pust mastnih ust! 🙂

PRIJAVA JE BILA USPEŠNA!

 

POPUST TE BO KMALU ČAKAL V

e-NABIRALNIKU.