Recept: Brezglutenski kruh iz kruhomata

Osnovni recept za brezglutenski kruh iz kruhomata

Brezglutenski kruh je najlažje narediti v kruhomatu. Ne porabite veliko posod, ne vzame veliko časa, postopek je pa tako enostaven, da lahko uspe popolnoma vsakemu.

Osnovna stvar, ki jo moramo vedeti pri preki brezglutenskega kruha v kruhomatu je ta, da ga pečemo na osnovnem programu (ponavadi po številko 1 oz. “basic program”) in NE na programu za brezglutenski kruh. Zakaj je temu tako, vam ne morem razložiti, vem samo to, da nam na brezglutenskem programu kruh še nikoli ni uspel tako dobro, kot na osnovnem.

Zaupala vam bom osnovni recept, pri katerem lahko uporabljate poljubne moke in kombinacije. Dodate lahko razna semena, beljakovinske moke ali vlaknine, popolnoma po vaši želji.

Sestavine

  • 350 dag brezglutenske moke
  • 350 dag vode
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 majhna žlička soli
  • 1 majhna žlička sladkorja
  • 1/5 kocke svežega kvasa ali prb. 8g suhega kvasa

Postopek

Vse sestavine damo v posodo kruhomata, ki smo jo prej namastili z oljem (še posebej se potrudimo pri lopaticah, ki gnetejo kruh, da gredo potem lažje iz kruha). Nastavimo program in pričnemo peči. Ko je kruh pečen, ga vzamemo iz posode, ko se nekoliko ohladi, pa s priloženo paličico potegnemo ven še lopatice za gnetenje.

Naša najljubša kombinacija mok

Po tem receptu smo spekli že bolj ali manj vse brezglutenske kruhe – ajdovega, belega, koruznega, mešanega, s semeni…

Ampak naša najljubša kombinacija je naslednja:

Brezglutenski kruh iz kruhomata se na osnovnem programu peče nekaj več kot 3 ure, potem pa lahko uživamo v svežem kosu domačeha kruha brez glutena!

Ko je kruh popolnoma ohlajen, ga dajte v vrečko, kjer bo ostal mehkejši dalj časa. Če imate v kuhinji bolj vroče, pa predlagam, da ga položite še v hladilnik, da se na njem ne pojavi plesen. Ko postane kruh čez nekaj dni bolj suh, ga popečite v opekaču za kruh (toasterju) in bo spet odličen! Če pojeste bolj malo kruha, pa ga lahko narežete tudi na rezine in vsako posebej date v zamrzovalnik, potem pa kos odmrznete v toasterju, ko ga potrebujete.

Dober tek!

IZDELKI UPORABLJENI V TEM RECEPTU

PRIJAVA JE BILA USPEŠNA!

 

POPUST TE BO KMALU ČAKAL V

e-NABIRALNIKU.