Recept: brezglutenski ovseni biskvit z bananami in skutino kremo

Zdrava sladica z ovsenimi kosmiči, bananami in vanilijevo-skutino kremo

Ni nedeljskega kosila brez sladice, vendar pa prav tako ni potrebe, da bi se morali, zgolj zato ker je vikend, “basati” z nezdravo hrano. Zato sva z Lukom želela pripraviti bolj zdravo sladico, ki bi bila odličnega okusa, pa vseeno ne bi bilo treba cel teden kuriti kalorij zaradi ene pregrehe.

Oves je eno izmed vlakninsko najbogatejših brezglutenskih žit, hkrati pa vsebuje tudi kar veliko beljakovin, zato je veliko boljša izbira kot mnogo bolj prazne riževe in koruzne brezglutenske moke. Midva sva uporabila Peganove brezglutenske ovsene kosmiče, ki so kaljeni, kar pomeni, da so v njih aktivirane vse snovi, ki so drugače našemu organizmu težko dostopna. S tem procesom oživitve se poveča hranilna vrednost kosmičev, hranila so postala lažje prebavljiva in tako tudi veliko bolj biorazpoložljiva. Ovseni kosmiči v takšni obliki vsebujejo veliko več uporabnih vitaminov, mineralov in antioksidantov. Več o ovsu lahko preberete tudi tukaj. Seveda pa oves ni za vsakega celiakaša, zato se je pred uporabo ovsenih kosmičev nujno potrebno posvetovati z osebnim zdravnikom!

Priznati moram, da sem biskvit iz ovsenih kosmičev pekla prvič in nisem vedela kaj pričakovati. Bila sem izjemno presenečena, saj je lepo narasel in bil izjemno penast in mehek. V biskvit sem dodala tudi malo surovega kakava, vendar bi ga morala, če bi želela, da dobi bolj “čokoladno” barvo, dodati nekoliko več.

Na pečen biskvit sem nato položila zrele banane in vse skupaj prelila z odlično kremo, ki sem jo pripravila iz Biovegan vanilijevega pudinga, lahke skute in malo sladke smetane za stepanje. Za okras sem po vrhu naribala temno čokolado Conscious in potresla žličko surovega kakava Taste.

Pripravljena sladica je manj sladka kot smo jih vajeni, vendar je zato veliko bolj lahka, okus pa zato nič slabši. Sočen biskvit z okusno kremo in veliko manj slabe vesti, kot po marsikateri drugi sladici.

Sestavine

Biskvit:

Nadev:

Postopek

  1. Pečico segrejemo na 175°C.
  2. Najprej v mlinčku za kavo ali drugem mešalniku fino zmeljemo ovsene kosmiče.
  3. Ločimo beljake in rumenjake.
  4. Iz beljakov stepemo sneg.
  5. V rumenjake dodamo vanilijev sladkor in jih penasto umešamo.
  6. Rumenjakom dodamo mleko, zmlete ovsene kosmiče (v dveh delih), pecilni prašek, kakav, zmečkano banano, ter vse skupaj dobro premešamo z ročnim mešalnikom.
  7. Počasi primešamo še sneg iz beljakov, ter vse skupaj vlijemo v pekač srednje velikosti, da je debelina biskvita nekje 2-3 cm. Ne smemo pozabiti na peki papir!
  8. Biskvit pečemo cca. 20 min, da postane zlato rjav.
  9. Medtem, ko se bisvkit peče, skuhamo pudding. Od 250 mL mleka vzamemo 6 žlic in jih zmešamo z vsebino ene vrečke pudinga in 2 žlicama sladkorja. Zmes dodamo mleku, ko zavre in mešamo 2-3 minute na nizkem ognju, da dobimo gost puding. Počakamo, da se ohladi.
  10. Vmes stepemo smetano
  11. V ohlajeni puding dodamo skuto ter stepeno smetano in dobro premešamo z ročnim mešalnikom.
  12. Pečen biskvit prelijemo z mešanico ruma in vode (razmerje 1:1) in nanj položimo po dolgem narezane banane.
  13. Preko namažemo kremo in vse posujemo z nastrgano čokolado in kakavom.
  14. Damo v hladilnik vsaj za uro ali dve, da se okusi prepojijo.

Dober tek! 🙂

PRIJAVA JE BILA USPEŠNA!

 

POPUST TE BO KMALU ČAKAL V

e-NABIRALNIKU.