RECEPT: BREZGLUTENSKI SLANI MAFINI

MAFINI S ŠUNKO, SIROM IN SUŠENIMI PARADIŽNIKI

“Slani mafini – kaj za vraga pa je to?”

Ponavadi, ko omenim, da bom pekla slane mafine, dobim približno tak odziv. Vendar obljubim, da so veliko boljši kot se mogoče sliši! 🙂

Slane mafine rada spečem predem grem na pot ali pa enostavno za na faks ali v službo, ko nočem spet jesti navadnega sendviča ali česa podobnega.

Če jih pripravim več, jih dam v hladilnik in brez težav zdržijo več dni. Edini problem je ta, da jih ponavadi že vse prej pomažemo in na koncu ne ostane noben niti za naslednji dan.

Jaz vse mafine, tako slane kot sladke, pečem v silikonskih modelčkih, ker so tako kolački veliko bolj sočni in penasti, kot v kovinskem pekaču. Zato vam predlagam, da jih ob priliki nabavite, če jih še nimate, ne bo vam žal 🙂

Pred kratkim sem kupila tudi odmerjevalne skodelice. Priročne so predvsem takrat, ko pečem kaj po kakšnem ameriškem receptu, kjer količine niso v gramih in litrih, temveč v skodelicah. Zraven tega pa so še zelo luškane! 🙂 Zato bom pri sestavinah zapisala tako količine v skodelicah, kot v gramih in militrih.

OSNOVNI RECEPT Z DODATKI PO ŽELJI

Biskvit za slane mafine je čisto enostaven – moka, jajca, mleko oz. rastlinski napitek, pecilni prašek in sol.

Temu pa lahko potem dodajate karkoli želite! Lahko pripravite pizza kombinacijo, lahko jih naredite samo s sirom in potresete s sezamom, vanje lahko dodate zelenjavo, karkoli vam poželi srce! 🙂

Jaz sem tokrat zraven klasične šunka-sir kombinacije dodala še sušene paradižnike, ki so naredili mafine izjemno sočne.

Dodam še razne začimbice– nepogrešljiva sta origano in bazilika, pa tudi kajenski poper, paprika in druge začimbe se dobro obnesejo.

Te mafine lahko pripravite tako, da bodo primerni za vegane, namesto jajc lahko uporabite jajčni nadomestek, če jih želite narediti brez laktoze, pa mleko zamenjajte za rastlinsko (tudi pri veganski verziji) ali mleko brez laktoze.

SESTAVINE

POSTOPEK

Pečico nastavimo na 180°C, da se segreje tačas, ko pripravljamo maso. Najprej ločimo beljake in rumenjake, ter iz beljakov stepemo sneg. Vedno, ko delam kakršnekoli biskvite, ločim sneg od rumenjakov, saj je končni rezultat vedno veliko bolj penast.

Potem rumenjake s paličnim mešalnikom dobro premešamo (lahko tudi ročno, vendar je z mešalnikom hitreje, še posebej potem, ko dodamo moko) in dodamo mleko oz. rastlinski napitek. V dveh korakih med mešanjem dodamo še moko in pecilni prašek. Priporočam vam, da oboje skupaj presejete, ni pa nujno (lahko samo malo s prsti premešate, da razrahljate moko). Nato v maso dodamo vse začimbe, sir, šunko in paradižnike, ter dobro premešamo, tokrat ročno z lopatko. Na koncu dodamo še sneg. Vmešamo ga s krožnimi gibi, maso dvigujemo od spodaj navzgor, in jo potiskamo v sneg, da vnesemo čimveč zraka. Ne mešamo predolgo, nič ni narobe, če v masi še vedno vidimo koščke snega, saj bo to naredilo naše mafine le še bolj penaste.

Maso z žlico nadevamo v modelčke, jih rahlo potresemo s parmezanom in pečemo 20-30 min (odvisno od velikosti modelčkov). Na vrhu morajo biti zlato zapečeni, če skozi njih potisnemo zobotrebec, pa se masa ne sme več prijeti na njega. Takrat so naši mafini gotovi!

Seveda moramo enega poskusiti takoj, ostale pa, ko se ohladijo shranimo v dobro zaprto posodo, kjer nas počakajo do naslednjega dne, ko bodo postali naša nekoliko drugačna malica!

Želim ti dober tek in če se odločiš poskusiti ta recept, bom zelo vesel tvojih slikic! 🙂 (če jih boš objavila na Instagramu, pa nas označi! ;))

PRIJAVA JE BILA USPEŠNA!

 

POPUST TE BO KMALU ČAKAL V

e-NABIRALNIKU.