RECEPT: BROKOLIJEVA KREMNA JUHA

ENOSTAVNO ZIMSKO KOSILO

Ali se tudi vam po vsej tej praznični hrani kar malo “lušta” po eni topli, lahki, kremasti juhici?

Z vami bom delila enostaven recept za okusno, kremasto brokolijevo juho, ki nas lepo pogreje in napolni naše želodčke.

Če bi me kdo par let nazaj vprašal ali želim krožnik brokolijeve juhe, bi najbrž dobil odgovor podoben temu: “Fuuuj, neeee, brokoli ni dober!”. Tudi Luka je bil priča podobnemu proti-napadu, ko je prvič zame kuhal z brokolijem, vendar je bil dovolj trmast in me ni poslušal, tako da se zdaj brokoli vedno pogosteje znajde na najinih krožnikih in celo jaz sem tista, ki ga prostovoljno kupi!

Brokoli ima kar nekaj dobrih učinkov na naš organizem

Vedno je dober bonus, če ima hrana zraven odličnega okusa še kakšen pozitiven učinek na naše zdravje. Brokoli je tako odgovor za cel kup dobrih del:

  • zmanjšuje možnost pojava raka, ker je izjemno bogat z glukorafaninon, ki se v našem telesu pretvori v proti-rakavo spojino sulforafan
  • ker je bogat z vlakninami, zmanjšuje raven holesterola v krvi
  • bogat je z antioksidanti
  • vsebuje veliko kalcija in vitamina K, zato prispeva k zdravju kosti
  • zaradi protivnetnega sulforafana pa blagodejno deluje tudi na srce in ožilje

RECEPT

Za pripravo te juhe ne potrebujete veliko sestavin, hkrati pa vam ni treba biti master-chef, da vam odlično uspe. Če želite pripraviti vegansko verzijo ali ne prebavljate laktoze, potem lahko smetano nadomestite z rastlinsko alternativo, npr. sojino ali riževo kremo.

Lahko je pripravite tudi malo več in shranite v hladilnik, ter si jo privoščite še naslednji dan.

SESTAVINE

*za 4 osebe

POSTOPEK

Najprej dobro očistimo brokoli in ga narežemo na manjše koščke (manjši so, prej bodo kuhani :)) Sesekljamo še česen in čebulo. V posodi segrejemo malo maščobe, lahko je to olivno olje, maslo, kokosova maščoba, kar nam je ljubše. Nato na hitro popražimo čebulo, da postekleni, dodamo še česen, premešamo, nato pa dodamo še brokoli. Premešamo in nato zalijemo z mlačno vodo. Dodamo toliko vode, da je ves brokoli prekrit in nič več. Če želite, da je juha bolj gosta, dodajte v vodo 1 žlico brezglutenske moke. Dodamo še vse začimbe, lonec pokrijemo in kuhamo še 15-20 minut potem, ko zavre.

Juho nato odstavimo in s paličnim mešalnikom dobro spasiramo. Nato dodamo smetano oz. rastlinsko kremo, premešamo in damo lonec nazaj na ploščo, da jo še malo pogrejemo. Poskusimo, če je potrebno dodati še kakšno začimbo, če ne, je naša juha pripravljena. Ko jo serviramo v krožnik, jo potresemo še z jušnimi kockami, če želimo, da ima malo strukture in nam rahlo hrustlja pod zobmi 🙂

Tako enostavno in hitro je brokolijeva juhica pripravljena, vam želim pa samo še dober tek! 🙂

 

 

PRIJAVA JE BILA USPEŠNA!

 

POPUST TE BO KMALU ČAKAL V

e-NABIRALNIKU.