Recept: Domača granola brez glutena

Najboljša granola brez glutena

Granola je odlična izbira za zajtrk ali malico, pa tudi večerjo. Meni osebno je najboljša z jogurtom, mlečnim ali veganskim, paše pa tudi k mleku ali rastlinskemu napitku. Zraven lahko v skodelico dodamo še razno sadje, sveže ali zamrznjeno, lahko pa naš jogurt ali mleko s sadjem že predhodno zmiksamo v smoothie, ter si nato z granolo pripravimo odličen “smoothie bowl”.

Na trgu je veliko granol, a redke so brez glutena. Večina jih vsebuje oves, kr pomeni, da za večino celiakašev niso primerne, prav tako pa so večinoma polne sladkorja in nepotrebnih umetnih snovi. Če si pa granolo pripravimo doma, pa to pomeni, da jo lahko prilagodimo popolnoma po svojem okusu!

Danes bom z vami delila dve verziji granole, ki vam lahko služita kot osnovna recepta, po kateri lahko pripravite popolnoma unikatne granole s svojimi najljubšimi sestavinami!

Obe verziji sta brez glutena (seveda, če izberemo prave sestavine!) in veganski 🙂

Granola s Chia semeni in brusnicami

Sestavine:

Postopek

  1. Prižgemo pečico in jo segrejemo na 160°C.
  2. Najprej pripravimo tekočo zmes, ki bo služila kot “lepilo” za našo granolo. V manjši lonec damo kokosovo olje, agavin sirup in vanilijo. Do rahlega vretja segrejemo na nizkem do srednjem ognju.
  3. Kvinojo damo v cedilo in jo pod pipo spiramo dokler se ne neha peniti. Pene, ki izhajajo so saponini in lahko povzročajo napenjanje, zato je bolje, da jih pred peko speremo iz kvinoje. Mokra kvinoja se bo tudi lepše spekla in ne bo tako zelo trda.
  4. V večjo posodo damo orehe, mandlje, sprano kvijono, sončnična semena, sveže mleta lanena semena, chia semena in sol. Prelijemo s tekočo zmesjo olja, sirupa in vanilije ter dobro premešamo.
  5. Zmes enakomerno porazdelimo po pekaču na katerega smo dali papir za peko.
  6. Granolo nato pečemo 25-30 minut na 160°C.
  7. Granolo vzamemo iz pečice in dodamo brusnice ter kokosove kosmiče.
  8. Granolo damo v pečico še za 8 minut.
  9. Počakamo, da se ohladi in že jo lahko poskusimo! 🙂

Granola s čokolado in lešniki

Sestavine:

Postopek

  1. Prižgemo pečico in jo segrejemo na 160°C.
  2. Najprej pripravimo tekočo zmes, ki bo služila kot “lepilo” za našo granolo. V manjši lonec damo kokosovo olje, agavin sirup, kakav in vanilijo. Do rahlega vretja segrejemo na nizkem do srednjem ognju.
  3. Kvinojo damo v cedilo in jo pod pipo spiramo dokler se ne neha peniti. Pene, ki izhajajo so saponini in lahko povzročajo napenjanje, zato je bolje, da jih pred peko speremo iz kvinoje. Mokra kvinoja se bo tudi lepše spekla in ne bo tako zelo trda.
  4. V večjo posodo damo oluščene in popražene lešnike, mandlje, sprano kvijono, sončnična semena, sveže mleta lanena semena, chia semena in sol. Prelijemo s tekočo zmesjo olja, sirupa in vanilije ter dobro premešamo.
  5. Zmes enakomerno porazdelimo po pekaču na katerega smo dali papir za peko.
  6. Granolo nato pečemo 25-30 minut na 160°C.
  7. Granolo vzamemo iz pečice in dodamo kokosove kosmiče.
  8. Granolo damo v pečico še za 8 minut.
  9. Počakamo, da se dobro ohladi, vmešamo čokoladne kapljice (če ne bomo počakali, da se dobro ohladi, se bodo kapljice stopile) in že jo lahko poskusimo! 🙂

Če uporabljamo neoluščene in nepražene lešnike:

Jaz ponavadi uporabljam domače lešnike, ki so, seveda, neoluščeni in nepraženi. Praženi in oluščeni lešniki imajo veliko bolj bogat in oreškat okus, zato vam predlagam, da jih ne zgolj izluščite iz trde lupine, temveč tudi iz tiste tanke, ki se nahaja neposredno na lešniku.

  1. Pečico segrejemo na 175°C.
  2. Lešnike, ki smo jim odstranili trdo lupino enakomerno razporedimo po pekaču s papirjem za peko.
  3. Pečemo 15 minut.
  4. Lešnike vzamemo iz pečice, še vroče damo na sredino sveže krpe, robove krpe primemo skupaj, da naredimo nekakšno culjico. Z eno roko držimo krpo skupaj, z drugo pa drgnemo po krpi tam, ko so lešniki.
  5. S tem smo ločili lešnike od njihove lupine in pripravljeni so za uporabo v granoli! 🙂

Shranjevanje

Ohlajeno granolo damo v posodo s pokrovom in jo hranimo na sobni temperaturi. Ne vem kako dolgo po tem jo lahko še uporabljamo, ker je pri nas vedno zmanjka v manj kot 3 dneh 🙂 Predvidevam pa, da je ta čas kar precej dolg in boste jo najverjetneje pojedli že dolgo pred tem 🙂

Ko ugotovite, kateri okusi granole vam najbolj ustrezajo, si lahko naredite pravo malo tradicijo in vsak vikend pripravite granolo za naslednji teden tako, da primerno povečate količino sestavin.

Prijetno ustvarjanje in dober tek!

IZDELKI UPORABLJENI V TEM RECEPTU

PRIJAVA JE BILA USPEŠNA!

 

POPUST TE BO KMALU ČAKAL V

e-NABIRALNIKU.