Recept: Najboljši brezglutenski krofi

Krofi brez glutena

Vsako leto ista zgodba. Ko pride čas pusta, začnemo vneto razmišljati kako bomo letos spet poskušali narediti brezglutenske krofe.

Eno leto nam uspe, da so dokaj mehki, drugo leto so malo manj mehki, ampak imajo okrog črto, za katero se tolažimo, da je “krancl”, a je v resnici samo posledica minimalne količine olja v ponvi. Spet tretje leto ne uspe nič in se moramo zadovoljiti s krhkimi flancati, vsako četrto pa si rečemo, da bomo raje na dieti.

Naš letošnji poskus

Mi smo prvo rundo letošnjih krofov spekli prejšnjo soboto. Jaz (sicer gromozanska ljubiteljica krofov) sem nad tem, da bom še kdaj jedla pravi krof, obupala že nekaj let nazaj in sem se medtem, ko se je mama lotila priprave, raje učila.

Izhodišče letošnjih krofov je bil recept, ki sem ga z vami delila že lani, se je pa mama odločila, da par stvari spremeni. V testo je dala eno celo jajce (v originalnem receptu za krofe so namreč samo rumenjaki) in žličko ksantana. Prav tako se je odločila, da letos ne bo delala kroglic, temveč bo testo samo razvaljala in izrezala kroge s kozarcem. Če smo čisto iskreni, upanja, da bodo res dobro uspeli, ni imel nihče pri hiši.

Sledilo je presenečenje

Zelo sem bila jezna, ko sem med vnetim učenjem slišala iz kuhinje neko vriskanje in kričanje, da naj vsi pridemo pogledat krofe. Mislila sem si, da je spet polomija.

Potem pa pridem v kuhinjo in zagledam tole:

Krofe. S krancli. Ki niso bili tam zaradi manj kot 1 cm olja.

Okej okej, ampak a bo tudi okus dober?

Glede na to, da je mama spekla nekaj več kot 20 krofov in je naslednje jutro dočakal en sam sramežljivček, lahko predvidevate, da je okus sovpadal z izgledom.

Mamo sem nato morala 2 dni prepričevati, da mi je pustila recept deliti z vami!

Recept za najbolj mehke, “žvečljive” in izjemno okusne brezglutenske krofe, ki IMAJO KRANCLE najdeš v nadaljevanju.

Sestavine:

Postopek:

Kvas pristavimo v malo mleka z žličko sladkorja.

Moko presejemo, dodamo umešano jajce z rumenjakoma in vsemi ostalimi sestavinami. Mešamo z mešalnikom, če je mogoče, s kuhinjskim robotom, saj je tako najlažje. Če vidimo, da je testo pregosto, dodamo še malo mlačnega mleka. Testo mora biti lepo prožno – mehko. Enako kot za navadne krofe! Ko je testo dobro premešamo, ga pustimo vzhajati v posodi, da naraste na 2-kratno količino.

Še enkrat premesimo testo in ga prenesemo na dobro pomokan prt. Testo razvaljamo na dober centimeter debelo. Izrežemo krofe s kozarcem in jih pustimo vzhajati približno 1 uro. Medtem segrejemo olje na 160°C. Temperatura je izjemno pomembna!

Krofe polagamo v olje s tisto stranjo, ki je vzhajala (potrebno jih je obrniti, da se “zgornji” del krofa najprej potopi v olje). Pokrijemo ponev in pokrite krofe pečemo 3 minute, nato jih odkrijemo, obrnemo in pečemo še 3 minute na drugi strani.

Testo, ki ostane “med” krofi, narežemo in spečemo enako kot krofe. Tako dobimo zelo dobre flancate!

Ko se krofi ohladijo, jih napolnimo z domačo (ali kupljeno 😉 ) marelično marmelado (ki ji lahko primešamo žličko ruma) ter posujemo s sladkorjem v prahu.

Nato pa uživamo v najboljših brezglutenskih krofih!

Prijetno ustvarjanje in dober tek!

*Dopolnitev (21.2.2019)

Krofi brez glutena

Veliko vas je pisalo, če lahko dobite recept še za krofe polnjene z vanilijo in oblite s čokolado.

Recept ni čisto nič posebnega, krofi se spečejo popolnoma enako, namesto marmelade in sladkorja v prahu potrebujete le vanilijev puding, čokolado in kokos.

Sestavine:

Postopek:

Po navodilih na embalaži skuhajte puding iz polovice vrečke (ne pozabite dati na polovico tudi ostalih sestavin!). Ko se puding skuha, moramo paziti, da se ne začne strjevati. Takoj ga napolnimo v brizgo in začnemo polniti krofe. Brizgo enostavno zapičimo v sredino krofa in iztisnemo vanj malo pudinga (medtem lahko “pomigamo” malo levo-desno, da gre v krof več polnila).

Krofi brez glutena

Nato v mikrovalovki (ali na vodni kopeli) stopimo 100 g čokolade. V stopljeno čokolado pomakamo krofe enega za drugim, nato pa jih posujemo še z malo kokosa, preden se čokolada strdi.

Tako, krofi, ki so skoraj kot slavni trojanski, le da ti brez glutena, so pripravljeni! Dober tek! 🙂

IZDELKI UPORABLJENI V TEM RECEPTU

PRIJAVA JE BILA USPEŠNA!

 

POPUST TE BO KMALU ČAKAL V

e-NABIRALNIKU.