Arhiv kategorije: Recepti

Bananin kruh brez glutena

Brezglutenski bananin kruh

Ste že poskusili bananin kruh? Če ste ga, potem veste, da je to ena izmed najokusnejših sladic, ki pa ne rabi nujno biti le sladica. Če bananinega kruha še niste poskusili, pa vam povem, da vas bo navdušil!

Priprava je tako zelo enostavna, da ga lahko speče popolnoma vsak amater, prilagodi se ga lahko vsem okusom, zadovolji pa še največje izbirčneže.

Bananih kruh lahko pripravimo kot sladico in mu na primer dodamo čokoladne kapljice. Lahko pripravimo bolj zdravo verzijo z oreščki ali arašidovim maslom in si ga tako privoščimo za zajtrk. Moko lahko zamenjamo z ovseno, ali katero drugo bolj polnovredno moko, lahko pa en del moke zamenjamo s surovim kakavom in pripravimo bananin kruh za čokoholike.

Možnosti je veliko, zato lahko pustimo domišljiji prosto pot in vključimo vse svoje najljubše sestavine – tudi borovnice so dobra ideja!

Ker lahko bananin kruh brez problema hranimo v hladilniku več dni, ga lahko pripravimo vnaprej in vzamemo s sabo v šolo ali službo. Ampak pri nas žal skoraj nikoli ne preživi več kot 2 uri, ker je enostavno predober.

Največja skrivnost dobrega bananinega kruha je, ne boste verjeli, v bananah! Te morajo biti čimbolj zrele. Najboljše so tiste, za katere smo kak teden pozabili, da obstajajo, ali pa tiste, ki jih v trgovini najdemo v košari sadja in zelenjave za predelavo. Če pa si bananih kruh res želimo zdaj in takoj, pa nikjer ne najdemo zares zrelih banan, lahko zorjenje pospešimo tako, da banane za par ur vtaknemo v hladilnik ali pa za nekaj minut v pečico na 50°C.

Z vami bom danes delila osnovni recept za bananin kruh brez glutena, dodatke pa lahko prilagajate po svojem okusu. Poleg čokoladnih kapljic se preverjeno dobro obnesejo še orehi, lešniki in borovnice. Arašidovo maslo lahko dodamo že v samo maso pred pečenjem, ali pa ga namažemo na kos kruha kasneje.

Ker vsebuje bananin kruh malo dodanega sladkorja, ga pri nas doma tretiramo kot bolj zdravo sladico. Če uporabimo rees zeloo zrele banane (tiste že čisto rjave), potem včasih sladkor popolnoma izpustimo in ga sploh ne pogrešamo.

Veliko ustvarjalnosti pri peki vam želim in dober tek!

Sestavine:

Postopek:

  1. Segrej pečico na 180°C.
  2. Z mešalnikom penasto umešaj maslo in sladkor.
  3. Dodaj jajca in banane, ter vse skupaj dobro premešaj.
  4. K mokrim sestavinam dodaj presejano moko, pecilni prašek, cimet in sol.
  5. Dodaj še čokoladne kapljice.
  6. Premešaj toliko, da so vse sestavine enakomerno razporejene, vendar ne mešaj preveč!
  7. V pekač položi papir za peko in po njem enakomerno razporedi maso. Kruh vtakni v pečico za približno 55 minut oz. dokler ne dobi lepe zlate barve. Če je bananin kruh pečen, lahko preverimo tako, da vanj zapičimo zobotrebec. Če ven potegnemo suhega, je peka gotova, drugače pa kruh pečemo še nekaj minut.
  8. V primeru, da bananinega kruha ne zmanjka že isti dan, ga lahko nekaj dni hranimo v hladilniku.

Recept: Najboljši brezglutenski krofi

Krofi brez glutena

Vsako leto ista zgodba. Ko pride čas pusta, začnemo vneto razmišljati kako bomo letos spet poskušali narediti brezglutenske krofe.

Eno leto nam uspe, da so dokaj mehki, drugo leto so malo manj mehki, ampak imajo okrog črto, za katero se tolažimo, da je “krancl”, a je v resnici samo posledica minimalne količine olja v ponvi. Spet tretje leto ne uspe nič in se moramo zadovoljiti s krhkimi flancati, vsako četrto pa si rečemo, da bomo raje na dieti.

Naš letošnji poskus

Mi smo prvo rundo letošnjih krofov spekli prejšnjo soboto. Jaz (sicer gromozanska ljubiteljica krofov) sem nad tem, da bom še kdaj jedla pravi krof, obupala že nekaj let nazaj in sem se medtem, ko se je mama lotila priprave, raje učila.

Izhodišče letošnjih krofov je bil recept, ki sem ga z vami delila že lani, se je pa mama odločila, da par stvari spremeni. V testo je dala eno celo jajce (v originalnem receptu za krofe so namreč samo rumenjaki) in žličko ksantana. Prav tako se je odločila, da letos ne bo delala kroglic, temveč bo testo samo razvaljala in izrezala kroge s kozarcem. Če smo čisto iskreni, upanja, da bodo res dobro uspeli, ni imel nihče pri hiši.

Sledilo je presenečenje

Zelo sem bila jezna, ko sem med vnetim učenjem slišala iz kuhinje neko vriskanje in kričanje, da naj vsi pridemo pogledat krofe. Mislila sem si, da je spet polomija.

Potem pa pridem v kuhinjo in zagledam tole:

Krofe. S krancli. Ki niso bili tam zaradi manj kot 1 cm olja.

Okej okej, ampak a bo tudi okus dober?

Glede na to, da je mama spekla nekaj več kot 20 krofov in je naslednje jutro dočakal en sam sramežljivček, lahko predvidevate, da je okus sovpadal z izgledom.

Mamo sem nato morala 2 dni prepričevati, da mi je pustila recept deliti z vami!

Recept za najbolj mehke, “žvečljive” in izjemno okusne brezglutenske krofe, ki IMAJO KRANCLE najdeš v nadaljevanju.

Sestavine:

Postopek:

Kvas pristavimo v malo mleka z žličko sladkorja.

Moko presejemo, dodamo umešano jajce z rumenjakoma in vsemi ostalimi sestavinami. Mešamo z mešalnikom, če je mogoče, s kuhinjskim robotom, saj je tako najlažje. Če vidimo, da je testo pregosto, dodamo še malo mlačnega mleka. Testo mora biti lepo prožno – mehko. Enako kot za navadne krofe! Ko je testo dobro premešamo, ga pustimo vzhajati v posodi, da naraste na 2-kratno količino.

Še enkrat premesimo testo in ga prenesemo na dobro pomokan prt. Testo razvaljamo na dober centimeter debelo. Izrežemo krofe s kozarcem in jih pustimo vzhajati približno 1 uro. Medtem segrejemo olje na 160°C. Temperatura je izjemno pomembna!

Krofe polagamo v olje s tisto stranjo, ki je vzhajala (potrebno jih je obrniti, da se “zgornji” del krofa najprej potopi v olje). Pokrijemo ponev in pokrite krofe pečemo 3 minute, nato jih odkrijemo, obrnemo in pečemo še 3 minute na drugi strani.

Testo, ki ostane “med” krofi, narežemo in spečemo enako kot krofe. Tako dobimo zelo dobre flancate!

Ko se krofi ohladijo, jih napolnimo z domačo (ali kupljeno 😉 ) marelično marmelado (ki ji lahko primešamo žličko ruma) ter posujemo s sladkorjem v prahu.

Nato pa uživamo v najboljših brezglutenskih krofih!

Prijetno ustvarjanje in dober tek!

*Dopolnitev (21.2.2019)

Krofi brez glutena

Veliko vas je pisalo, če lahko dobite recept še za krofe polnjene z vanilijo in oblite s čokolado.

Recept ni čisto nič posebnega, krofi se spečejo popolnoma enako, namesto marmelade in sladkorja v prahu potrebujete le vanilijev puding, čokolado in kokos.

Sestavine:

Postopek:

Po navodilih na embalaži skuhajte puding iz polovice vrečke (ne pozabite dati na polovico tudi ostalih sestavin!). Ko se puding skuha, moramo paziti, da se ne začne strjevati. Takoj ga napolnimo v brizgo in začnemo polniti krofe. Brizgo enostavno zapičimo v sredino krofa in iztisnemo vanj malo pudinga (medtem lahko “pomigamo” malo levo-desno, da gre v krof več polnila).

Krofi brez glutena

Nato v mikrovalovki (ali na vodni kopeli) stopimo 100 g čokolade. V stopljeno čokolado pomakamo krofe enega za drugim, nato pa jih posujemo še z malo kokosa, preden se čokolada strdi.

Tako, krofi, ki so skoraj kot slavni trojanski, le da ti brez glutena, so pripravljeni! Dober tek! 🙂

IZDELKI UPORABLJENI V TEM RECEPTU

Recept: Domača granola brez glutena

Najboljša granola brez glutena

Granola je odlična izbira za zajtrk ali malico, pa tudi večerjo. Meni osebno je najboljša z jogurtom, mlečnim ali veganskim, paše pa tudi k mleku ali rastlinskemu napitku. Zraven lahko v skodelico dodamo še razno sadje, sveže ali zamrznjeno, lahko pa naš jogurt ali mleko s sadjem že predhodno zmiksamo v smoothie, ter si nato z granolo pripravimo odličen “smoothie bowl”.

Na trgu je veliko granol, a redke so brez glutena. Večina jih vsebuje oves, kr pomeni, da za večino celiakašev niso primerne, prav tako pa so večinoma polne sladkorja in nepotrebnih umetnih snovi. Če si pa granolo pripravimo doma, pa to pomeni, da jo lahko prilagodimo popolnoma po svojem okusu!

Danes bom z vami delila dve verziji granole, ki vam lahko služita kot osnovna recepta, po kateri lahko pripravite popolnoma unikatne granole s svojimi najljubšimi sestavinami!

Obe verziji sta brez glutena (seveda, če izberemo prave sestavine!) in veganski 🙂

Granola s Chia semeni in brusnicami

Sestavine:

Postopek

  1. Prižgemo pečico in jo segrejemo na 160°C.
  2. Najprej pripravimo tekočo zmes, ki bo služila kot “lepilo” za našo granolo. V manjši lonec damo kokosovo olje, agavin sirup in vanilijo. Do rahlega vretja segrejemo na nizkem do srednjem ognju.
  3. Kvinojo damo v cedilo in jo pod pipo spiramo dokler se ne neha peniti. Pene, ki izhajajo so saponini in lahko povzročajo napenjanje, zato je bolje, da jih pred peko speremo iz kvinoje. Mokra kvinoja se bo tudi lepše spekla in ne bo tako zelo trda.
  4. V večjo posodo damo orehe, mandlje, sprano kvijono, sončnična semena, sveže mleta lanena semena, chia semena in sol. Prelijemo s tekočo zmesjo olja, sirupa in vanilije ter dobro premešamo.
  5. Zmes enakomerno porazdelimo po pekaču na katerega smo dali papir za peko.
  6. Granolo nato pečemo 25-30 minut na 160°C.
  7. Granolo vzamemo iz pečice in dodamo brusnice ter kokosove kosmiče.
  8. Granolo damo v pečico še za 8 minut.
  9. Počakamo, da se ohladi in že jo lahko poskusimo! 🙂

Granola s čokolado in lešniki

Sestavine:

Postopek

  1. Prižgemo pečico in jo segrejemo na 160°C.
  2. Najprej pripravimo tekočo zmes, ki bo služila kot “lepilo” za našo granolo. V manjši lonec damo kokosovo olje, agavin sirup, kakav in vanilijo. Do rahlega vretja segrejemo na nizkem do srednjem ognju.
  3. Kvinojo damo v cedilo in jo pod pipo spiramo dokler se ne neha peniti. Pene, ki izhajajo so saponini in lahko povzročajo napenjanje, zato je bolje, da jih pred peko speremo iz kvinoje. Mokra kvinoja se bo tudi lepše spekla in ne bo tako zelo trda.
  4. V večjo posodo damo oluščene in popražene lešnike, mandlje, sprano kvijono, sončnična semena, sveže mleta lanena semena, chia semena in sol. Prelijemo s tekočo zmesjo olja, sirupa in vanilije ter dobro premešamo.
  5. Zmes enakomerno porazdelimo po pekaču na katerega smo dali papir za peko.
  6. Granolo nato pečemo 25-30 minut na 160°C.
  7. Granolo vzamemo iz pečice in dodamo kokosove kosmiče.
  8. Granolo damo v pečico še za 8 minut.
  9. Počakamo, da se dobro ohladi, vmešamo čokoladne kapljice (če ne bomo počakali, da se dobro ohladi, se bodo kapljice stopile) in že jo lahko poskusimo! 🙂

Če uporabljamo neoluščene in nepražene lešnike:

Jaz ponavadi uporabljam domače lešnike, ki so, seveda, neoluščeni in nepraženi. Praženi in oluščeni lešniki imajo veliko bolj bogat in oreškat okus, zato vam predlagam, da jih ne zgolj izluščite iz trde lupine, temveč tudi iz tiste tanke, ki se nahaja neposredno na lešniku.

  1. Pečico segrejemo na 175°C.
  2. Lešnike, ki smo jim odstranili trdo lupino enakomerno razporedimo po pekaču s papirjem za peko.
  3. Pečemo 15 minut.
  4. Lešnike vzamemo iz pečice, še vroče damo na sredino sveže krpe, robove krpe primemo skupaj, da naredimo nekakšno culjico. Z eno roko držimo krpo skupaj, z drugo pa drgnemo po krpi tam, ko so lešniki.
  5. S tem smo ločili lešnike od njihove lupine in pripravljeni so za uporabo v granoli! 🙂

Shranjevanje

Ohlajeno granolo damo v posodo s pokrovom in jo hranimo na sobni temperaturi. Ne vem kako dolgo po tem jo lahko še uporabljamo, ker je pri nas vedno zmanjka v manj kot 3 dneh 🙂 Predvidevam pa, da je ta čas kar precej dolg in boste jo najverjetneje pojedli že dolgo pred tem 🙂

Ko ugotovite, kateri okusi granole vam najbolj ustrezajo, si lahko naredite pravo malo tradicijo in vsak vikend pripravite granolo za naslednji teden tako, da primerno povečate količino sestavin.

Prijetno ustvarjanje in dober tek!

IZDELKI UPORABLJENI V TEM RECEPTU

Recept: Brezglutenski kruh iz kruhomata

Osnovni recept za brezglutenski kruh iz kruhomata

Brezglutenski kruh je najlažje narediti v kruhomatu. Ne porabite veliko posod, ne vzame veliko časa, postopek je pa tako enostaven, da lahko uspe popolnoma vsakemu.

Osnovna stvar, ki jo moramo vedeti pri preki brezglutenskega kruha v kruhomatu je ta, da ga pečemo na osnovnem programu (ponavadi po številko 1 oz. “basic program”) in NE na programu za brezglutenski kruh. Zakaj je temu tako, vam ne morem razložiti, vem samo to, da nam na brezglutenskem programu kruh še nikoli ni uspel tako dobro, kot na osnovnem.

Zaupala vam bom osnovni recept, pri katerem lahko uporabljate poljubne moke in kombinacije. Dodate lahko razna semena, beljakovinske moke ali vlaknine, popolnoma po vaši želji.

Sestavine

  • 350 dag brezglutenske moke
  • 350 dag vode
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 majhna žlička soli
  • 1 majhna žlička sladkorja
  • 1/5 kocke svežega kvasa ali prb. 8g suhega kvasa

Postopek

Vse sestavine damo v posodo kruhomata, ki smo jo prej namastili z oljem (še posebej se potrudimo pri lopaticah, ki gnetejo kruh, da gredo potem lažje iz kruha). Nastavimo program in pričnemo peči. Ko je kruh pečen, ga vzamemo iz posode, ko se nekoliko ohladi, pa s priloženo paličico potegnemo ven še lopatice za gnetenje.

Naša najljubša kombinacija mok

Po tem receptu smo spekli že bolj ali manj vse brezglutenske kruhe – ajdovega, belega, koruznega, mešanega, s semeni…

Ampak naša najljubša kombinacija je naslednja:

Brezglutenski kruh iz kruhomata se na osnovnem programu peče nekaj več kot 3 ure, potem pa lahko uživamo v svežem kosu domačeha kruha brez glutena!

Ko je kruh popolnoma ohlajen, ga dajte v vrečko, kjer bo ostal mehkejši dalj časa. Če imate v kuhinji bolj vroče, pa predlagam, da ga položite še v hladilnik, da se na njem ne pojavi plesen. Ko postane kruh čez nekaj dni bolj suh, ga popečite v opekaču za kruh (toasterju) in bo spet odličen! Če pojeste bolj malo kruha, pa ga lahko narežete tudi na rezine in vsako posebej date v zamrzovalnik, potem pa kos odmrznete v toasterju, ko ga potrebujete.

Dober tek!

IZDELKI UPORABLJENI V TEM RECEPTU

Recept: Jesenski krofki z jabolki in cimetom

Pečeni veganski in brezglutenski krofki

Takoj, ko se temperature zjutraj spustijo pod 10 stopinj, je čas, da se v kuhinji začnejo peči peciva s cimetom. To je pravilo!

Meni najljubša jesenska kombinacija so zagotovo jabolka in cimet. Ker so pite in štruklji že preveč “navadni”, sem se včeraj zjutraj na hitro odločila, da bi verjetno bila dobra ideja to kombinacijo uporabiti v krofkih. Pa ne pustnih, ampak tistih ameriških, z luknjo na sredini.

Recept je nastajal sproti in nisem imela veliko upanja, da bo končni rezultat sploh užiten. Ampak očitno se tudi jesenski čudeži dogajajo, ker so bili krofki noro dobri!

Penasti, mehki, sočni in ne preveč sladki, saj sem namesto sladkorja uporabila le eno zvrhano žlico medu!

Za peko sem uporabila Farabellino mešanico za peciva in Schärov Mix C, ker sem ugotovila, da sta skupaj popolna kombinacija! Farabellina moka da biskvitu kompaktnost, sočnost in prepreči drobljenje, Mix C pa ga naredi bolj rahlega in omogoči, da bolj naraste.

Če te zanima, kako na hiter in enostaven način pripraviti odlično jesensko sladico/prigrizek, potem ti predlagam, da nadaljuješ z branjem! 🙂

Pripomočki

  • pekač za krofke/donuts (dobi se ga bolj ali manj v vseh večjih trgovinah)
  • ena večja posoda
  • odmerne posodice (ali kozarec 2 dcl)
  • ročni mešalnik

Sestavine

Za 8 krofkov

Postopek

Pečico segrejemo na 180°C.

V posodi najprej zmešamo vse tekoče sestavine (rastlinski napitek, med, kokosovo olje) in vanilijo. Nato počasi dodajamo presejano moko, skupaj s pecilnim praškom in cimetom. Mešamo z ročnim mešalnikom, da dobimo gosto zmes. Nato vmešamo še naribano jabolko.

Pekač namastimo s kokosovim oljem in odprtine napolnimo z maso.

Pečemo približno 10 min oz. tako dolgo, da dobijo krofki zlato barvo in če vanj potisnemo zobotrebec, na njem ni ostankov surovega testa.

Še tople posujemo z cimetovim sladkorjem.

Dober tek! 🙂

Recept: brezglutenski ovseni biskvit z bananami in skutino kremo

Zdrava sladica z ovsenimi kosmiči, bananami in vanilijevo-skutino kremo

Ni nedeljskega kosila brez sladice, vendar pa prav tako ni potrebe, da bi se morali, zgolj zato ker je vikend, “basati” z nezdravo hrano. Zato sva z Lukom želela pripraviti bolj zdravo sladico, ki bi bila odličnega okusa, pa vseeno ne bi bilo treba cel teden kuriti kalorij zaradi ene pregrehe.

Oves je eno izmed vlakninsko najbogatejših brezglutenskih žit, hkrati pa vsebuje tudi kar veliko beljakovin, zato je veliko boljša izbira kot mnogo bolj prazne riževe in koruzne brezglutenske moke. Midva sva uporabila Peganove brezglutenske ovsene kosmiče, ki so kaljeni, kar pomeni, da so v njih aktivirane vse snovi, ki so drugače našemu organizmu težko dostopna. S tem procesom oživitve se poveča hranilna vrednost kosmičev, hranila so postala lažje prebavljiva in tako tudi veliko bolj biorazpoložljiva. Ovseni kosmiči v takšni obliki vsebujejo veliko več uporabnih vitaminov, mineralov in antioksidantov. Več o ovsu lahko preberete tudi tukaj. Seveda pa oves ni za vsakega celiakaša, zato se je pred uporabo ovsenih kosmičev nujno potrebno posvetovati z osebnim zdravnikom!

Priznati moram, da sem biskvit iz ovsenih kosmičev pekla prvič in nisem vedela kaj pričakovati. Bila sem izjemno presenečena, saj je lepo narasel in bil izjemno penast in mehek. V biskvit sem dodala tudi malo surovega kakava, vendar bi ga morala, če bi želela, da dobi bolj “čokoladno” barvo, dodati nekoliko več.

Na pečen biskvit sem nato položila zrele banane in vse skupaj prelila z odlično kremo, ki sem jo pripravila iz Biovegan vanilijevega pudinga, lahke skute in malo sladke smetane za stepanje. Za okras sem po vrhu naribala temno čokolado Conscious in potresla žličko surovega kakava Taste.

Pripravljena sladica je manj sladka kot smo jih vajeni, vendar je zato veliko bolj lahka, okus pa zato nič slabši. Sočen biskvit z okusno kremo in veliko manj slabe vesti, kot po marsikateri drugi sladici.

Sestavine

Biskvit:

Nadev:

Postopek

  1. Pečico segrejemo na 175°C.
  2. Najprej v mlinčku za kavo ali drugem mešalniku fino zmeljemo ovsene kosmiče.
  3. Ločimo beljake in rumenjake.
  4. Iz beljakov stepemo sneg.
  5. V rumenjake dodamo vanilijev sladkor in jih penasto umešamo.
  6. Rumenjakom dodamo mleko, zmlete ovsene kosmiče (v dveh delih), pecilni prašek, kakav, zmečkano banano, ter vse skupaj dobro premešamo z ročnim mešalnikom.
  7. Počasi primešamo še sneg iz beljakov, ter vse skupaj vlijemo v pekač srednje velikosti, da je debelina biskvita nekje 2-3 cm. Ne smemo pozabiti na peki papir!
  8. Biskvit pečemo cca. 20 min, da postane zlato rjav.
  9. Medtem, ko se bisvkit peče, skuhamo pudding. Od 250 mL mleka vzamemo 6 žlic in jih zmešamo z vsebino ene vrečke pudinga in 2 žlicama sladkorja. Zmes dodamo mleku, ko zavre in mešamo 2-3 minute na nizkem ognju, da dobimo gost puding. Počakamo, da se ohladi.
  10. Vmes stepemo smetano
  11. V ohlajeni puding dodamo skuto ter stepeno smetano in dobro premešamo z ročnim mešalnikom.
  12. Pečen biskvit prelijemo z mešanico ruma in vode (razmerje 1:1) in nanj položimo po dolgem narezane banane.
  13. Preko namažemo kremo in vse posujemo z nastrgano čokolado in kakavom.
  14. Damo v hladilnik vsaj za uro ali dve, da se okusi prepojijo.

Dober tek! 🙂

Recept: vanilijeva torta s čokoladno kremo in bananami

Vanilijev biskvit, penasta čokoladna krema in banane – recept za uspeh

Kaj je boljšega od slastne, sočne torte?

Slastna, sočna torta, ki je pripravljena hitro in enostavno! 🙂

Orgran mešanice za peko so me navdušile že kar nekaj časa nazaj, tokrat pa sem se odločila, da v duhu prihajajočega materinskega dne, za svojo mamo pripravim vanilijevo torto z Orgranovo mešanico.

Po mojem mnenju torta ni taprava, če ni vsaj del čokoladen. Zato sem klasični vanilijev biskvit obogatila še s penasto čokoladno kremo in bananami, ki so tako ali tako sorodna duša čokoladi.

Ker so vse Orgran mešanice brez mleka, jajc in veganske, lahko z nekaj majhnimi zamenjavami to torto brez problema prilagodite svojim potrebam.

Sestavine

Biskvit

Krema

  • 250 mL rastlinske smetane
  • 100 g temne čokolade
  • 1 banana

Dodatno

  • 80 g temne čokolade
  • 25 g rastlinske margarine
  • 3 žlice ruma
  • ščepec vanilijevega sladkorja Taste

Postopek

Najprej segrejemo pečico na 180°C. Ločimo beljake in rumenjake, ter stepemo sneg. Tega sicer na embalaži ni zapisanega, vendar je biskvit veliko bolj penasti, če beljake dodamo kot sneg. V večjo posodo damo rumenjake, mešanico za torto, margarino in vodo ter dobro premešamo z ročnim mešalnikom ali kuhinjskim robotom, da dobimo homogeno zmes. Nato dodamo še sneg iz beljakov in samo na hitro premešamo, kar z žlico ali lopatko. Dobljeno maso vlijemo v namaščen pekač za torto in pečemo 30-35 minut. Po tem času z zobotrebcem preverimo ali je biskvit pečen, po potrebi čas pečenja podaljšamo.

Medtem ko se biskvit peče, segrejmo smetano do vretja. Nato dodamo čokolado in jo med mešanjem raztopimo v smetani. Pustimo, da se ohladi.

Ko je biskvit pečen najprej počakamo, da se malce ohladi, nato pa ga odstranimo iz pekača. Ko je popolnoma hladen, ga prerežemo na pol. Medtem ko čakamo, da se ohladi, narežemo banano na kolobarje.

Pripravimo si mrežico ali krožnik na katerem bomo naredili torto. Zgornji del biskvita obrnemo, da bo na dnu torte.

Najprej si pripravimo rum pomešan z vodo (odvisno od okusa, ampak razmerje naj bo nekje 1:1) in s polovico prelijemo biskvit.

Nato vzamemo kremo iz smetane in čokolade, ter jo stepemo z ročnim mešalnikom, kot bi stepali samo smetano, dokler ne dobim konsistence, ki jo bomo lahko namazali na biskvit.

2/3 kreme nato namažemo na spodnji del biskvita, ter preko položimo 2/3 narezane banane, ostalo prihranimo za vrh torte.

Na kremo in banane nato položimo še drug del biskvita. Spet ga prelijemo z rumom, da bo sočen, nato pa na tanko celo torto premažemo s preostalo kremo. Če bo kaj kreme ostalo, se vedno najde kak prostovoljec, ki jo z veseljem pomaže. Vsaj pri nas je tako.

Nato pripravimo še čokolado za preliv. Na vodni kopeli stopimo temno čokolade z margarino. Ko se stopi, jo odstavimo iz vodne kopeli in počakamo par minut, da se ohladi, saj nam bo drugače stopila kremo, ki smo jo pomazali preko torte.

Čokolado najprej vlijemo na sredino torte, nato pa se pomikamo proti zunanjemu delu. Ko porabimo vso čokolado, površino rahlo zgladimo z nožem, da se čokoladni preliv prelije čez robove torte.

Preostale kolobarčke banane narežemo na trikotnike in z njimi okrasimo torto. Po njej lahko posujemo še ščepec vanilijevega sladkorja, ki poskrbi, da se torta lepo blešči.

Najboljše je, da torta odstoji v hladilniku vsaj kakšno uro, da se okusi prepojijo. Če pa ste tako neučakani kot pri naši hiši, jo boste napadli še isto minuto, ko bo končana in tudi takrat bo odlična!

Želim vam veliko zabave ob peki in dober tek, vsem mamam pa lep prihajajoči praznik!

RECEPT: TUNINI BURGERJI BREZ GLUTENA

BREZGLUTENSKI BURGERJI S TUNO

Tuna se pogosto znajde na jedilniku tako vsakega študenta, ki si (vsaj občasno) kuha sam, kot tudi pri ostalih, ko enostavno ni časa za 3-urno pripravo kosila. Tune namreč ni treba prej vzeti iz skrinje in je potem pol ure kuhati, okus je dober, pa še rečeš si, da je zdrava, zaradi omega-3 maščob. Ampak, ko si pripraviš testenine s tuno že tretjič v istem tednu, začneš razmišljati, kako jo lahko uporabiš še drugače.

Zato sem par let nazaj prvič pripravila tunine burgerje. Najprej sem poskusila samo s tuno, ampak so polpeti (ali karkoli že je tisto bilo) v ponvi razpadli, preden sem se jih sploh dotaknila. Nato sem dodala še jajca, ker mi je bilo jasno, da potrebujejo vezivo. Ker je bila masa pretekoča, sem jo gostila z drobtinami. Kmalu sem temu dodala še razne začimbe in tako so nastali tunini burgerji, ki moram reči, niso bili niti približno slabi! 🙂

Do danes sem recept bolj ali manj izpilila in se odločila, da ga delim z vami. Gotovo komu pride prav, ko mu ne bo pretirano do kuhanja ali pa si bo zaželel nekoliko drugačen burger.

V burger lahko dodate tudi rezino sira ali pa rukulo (ki je meni sicer zaradi rahle grenkobe odlična s tuno!) zamenjate s katero drugo zelenjavo. Prav tako lahko zraven kečapa dodate še majonezo, ali pa vse stroje zamenjate s sirnim namazom. Dodatke prilagodite svojemu okusu, če jih boste pripravili večkrat, pa lahko burgerje tako nekoliko popestrite.

SESTAVINE

Za 4 burgerje

POSTOPEK

Najprej ponev damo eno žlico olja, ki smo ga odcedili iz tuninih konzerv, preostalo lahko zavržemo. Na tem olju bomo potem spekli burgerje.

Nato vzamemo eno večjo posodo (toliko veliko, da bomo lahko z rokami zmešali maso za polpete) in vanjo damo obe tuni. Dodamo najprej 1 pest drobtin in obe jajci. V posodo dodamo še peteršilj, na majhne koščke nasekljano čebulo, baziliko, limonin sok in žličko gorčice. Po želji dodamo še čili, če ne marate pekočega, pa ga brez problema spustite. Najprej vse skupaj premešajte s kuhalnico ali lopatko, nato pa vam predlagam, da uporabite roke, da začutite maso. Biti mora dovolj sočna, vendar pa vseeno dovolj kompaktna, da lahko v rokah oblikujete kroglice. Počasi dodajajte še preostale drobtine, dokler ne dobite takšne mase. Nato maso razdelite na 4 dele in oblikujte kroglice.

Segrejte olje v ponvi, nato pa vsako tunino kroglico preden jo date v ponev, rahlo stisnite med dlanmi, da se oblikuje polpet. Pečite jih na srednjem ognju približno 3 minute na vsaki strani oz. toliko, da dobijo lepo rjavo barvo.

Medtem, ko se polpeti pečejo, v toasterju pogrejemo kruh. Priporočam vam, da preizkusite nov kruh Pane Casereccio, ki je kruh iz ajde in prosa s semeni. Naravnost odličen je za pripravo sendvičev, ko ga popečete pa postane ravno prav hrustljav.

Na kruh namažemo mešanico gorčice in kečapa. Najbolje, da si predhodno v manjši posodici zmešate dve žlici gorčice z dvema žlicama kečapa, saj bo nato mazanje na kruh šlo hitreje. Nato na kruh damo še pečen tunin polpet, pest rukule in 2 narezana češnjeva paradižnika.

Tako pripravljene brezglutenske tunine burgerje nato samo še postrežemo.

Obljubim, da bodo navdušili prav vsakega, ki jih bo poskusil! Pa dober tek 🙂

RECEPT: BREZGLUTENSKI KROFI

FINI PUSTNI KROFI

Brezglutenski krofi so poglavje zase.

Zalomi se lahko na vsakem koraku (no, vsaj pri nas je bilo tako). Preveč rumenjakov, premalo rumenjakov, preveč tekočine, premalo tekočine, preveč olja, premalo olja itd. Preizkusili smo vsa mogoča razmerja mok in če že so bili mehki in okusni, niso imeli krancljev.

Letos sva z mami preizkusili moko, ki je nisva še nikoli prej in sicer Orgran samovzhajajočo moko! Glede recepta pa sva rekli, da ne bova komplicirali in bova vzeli njen stari recept za fine pustne krofe, ki ga je uporabljala pred diagnozo.

KROFI SO USPELI! 🙂

Imajo kranclje, so neverjetno mehki in sočni, dobri pa so še naslednji dan, če jih daš za 30 sekund v mikrovalovko (pravkar enega mljaskam, medtem ko pišem ta blog)!

Priprava krofov bo mnogo lažja, če boste zmes pripravili s kuhinjskim robotom, gre pa tudi z navadnim ročnim mešalnikom. Na kuhalnico in roke se zna testo malo lepiti, ampak načeloma z nekoliko več truda, gre tudi tako.

Eno rundo krofkov sva poskusili speči tudi v električni ponvi oz. picopanu. Če ga imaš pri roki, predlagam da ga uporabiš! Enostavno nastaviš temperaturo na termostatu (med 3 in 4), počakaš, da se olje segreje (gre veliko hitreje kot v navadni ponvi) in picopan to temperaturo konstantno drži, kar omogoča odlično peko krofov.

Krofi v picopanu so tudi malenkost bolj narasli kot v ponvi.

Če imaš indukcijsko ploščo, potem segrej olje na stopnji 4,5, da bo imelo tistih 160°C, pri katerih naj bi pekli krofe.

SESTAVINE

Za 14 (70 gramskih) krofov

POSTOPEK

V višjo posodo (ali posodo kuhinjskega robota, če ga uporabljamo) damo presejano moko, suhi kvas, pecilni prašek in sodo bikarbono. Naribamo še limonino in pomarančno lupino.

V ločeni posodi zmiksamo rumenjake, sladkor, vanilijev sladkor, olje, sol, sok pomaranče, dodamo prb. 1,5 dcl mleka, ki smo ga predhodno malo segreli in malo ruma. To mešanico nato dodamo suhim sestavinam in mešamo. Preostalo mleko dodamo po potrebi, če se nam zdi, da zmes potrebuje še malo tekočine.

Počasi mešamo približno 10 minut, nato pa pustimo testo vzhajati 1 uro.

Po 1 uri, ko bi moralo testo narasti na približno 2-kratno velikost, naredimo kroglice, ki bodo naši krofi. Testo lahko sproti tehtamo, da bodo naši krofi čimbolj podobni. Midve sva tehtali prb. 70 g. Z rokami nežno oblikujemo kroglice, pazimo, da testa ne stiskamo premočno. Če je potrebno, si roke malo pomokamo, da se nam testo ne lepi, vendar ne preveč, saj se lahko površina krofa izsuši in bodo potem med vzhajanjem nastale razpoke.

Ko imamo oblikovane krofke, jih pokrijemo s prozorno folijo, da se krofi med vzhajanjem ne sušijo, čez pa lahko damo še krpo in vzhajamo 1 uro.

Tačas pripravimo olje za cvrtje. V ponev ga vlijemo v višini 1 cm. Če uporabljamo picopan za segrevanje potrebujemo samo prb. 5 minut, če krofe cvremo v klasični ponvi, pa nekoliko več. Kot sem že prej omenila, na indukciji nstavite stopnjo 4,5. Če imate kuhinjski termometer, lahko temperaturo olja preverite z njim, drugače pa je priročna tudi kuhalnica. Ročaj kuhalnice pomočimo v olje in če se okrog nje pojavijo mehurčki, je olje dovolj vroče. Če mehurčkov ni, ali moramo nanje dolgo čakati, olje še ni dovolj vroče. Če pa mehurčki okrog kuhalnice močno žuburijo, moramo olje nekoliko ohladiti.

Ko imamo olje primerno vroče, lahko pričnemo s cvrtjem. Krofe polagamo v olja s spodnjo stranjo navzgor (vzhajana stran je prva potopljena v olje) in ponev pokrijemo. Pokrite cvremo 3 minute, nato jih obrnemo in dalje cvremo še 3 minute, tokrat odkrite! To ponavljamo, dokler ne spečemo vseh krofov. Krofe v prvi rundi pokrijemo zato, da čimbolj zrastejo, saj bomo le tako dobili kranclje.

Ko se nekoliko ohladijo, jih s pomočjo brizge napolnimo še z marelično marmelado, po možnosti z domačo, ali pa katero drugo brezglutensko in jih potresemo s sladkorjem v prahu!

Želim ti veliko sreče pri peki, debele kranclje in vesel pust mastnih ust! 🙂

RECEPT: BREZGLUTENSKE PALAČINKE

NAJBOLJŠE PALAČINKE BREZ GLUTENA

Nikoli ne bom pozabila prvih palačink po diagnozi. Pa ne zato, ker bi bile tako dobre…

S sestro sva težili in težili, dokler ati ni vzel v roke ponve in začel zelo navdušeno peči (do takrat so bile palačinke namreč njegova kuharska mojstrovina). Navdušenje ga je začelo zapuščati že pri pripravi mase, dokončno pa sta se poslovila pri prvi palačinki. V naslednjih mesecih je sledilo še približno 50 podobnih poskusov, preden so začele dobivati pravo obliko, potem pa še ene 30, da so dobile še okus.

Brezglutenske palačinke so ena posebna mojstrovina. Nikakor ti ne rata, da bi bile mehke, lepo zapečene in hkrati po možnosti še okusne. Dokler ti lepega dne ne uspejo in potem se sprašuješ zakaj je trajalo tako dolgo.

Moram reči, da so zdaj brezglutenske palačinke ena izmed mojih specialitet. Mogoče so celo boljše od navadnih! 🙂

Ker želim, da tudi vi končno spečete brezglutenske palačinke za prste obliznit, bom z vami delila svoj, v bistvu popolnoma enostaven, recept.

SESTAVINE

Za nekje 5-7 palačink, odvisno od velikosti ponve

  • 2 jajci (če imaš možnost, vzemi domače ali pa vsaj tiste iz proste reje, pri palačinkah se to še posebej pozna)
  • 500 mL riževega napitka ali mleka po želji (navadno, brez laktoze)
  • 250 g moke Mix It
  • 50 mL mineralne vode
  • žlička soli
  • maščoba po izbiri

POSTOPEK

Najprej v visoki posodi stepemo jajca (jaz zadnje čase za mešanje uporabljam kar palični mešalnik, gre veliko hitreje, je pa tudi navadna metlica super!). Nato dodamo mleko in ga dobro premešamo z jajci. Zatem postopoma dodamo moko, saj jo je tako lažje dobro vmešati, da ne nastane preveč grudic. Dodamo še sol in maso pustimo stati vsaj 20 min (dlje stoji, boljša je, ampak ne priporočam več kot kakšno dobro uro). Masa se bo v tem času lepo zgostila, zato ji dodamo še približno 50 mL mineralne vode, ki jo bo naredila bolj penasto.

Ponev, v kateri bomo pekli, moramo dobro segreti. Prvo palačinko začnemo peči na najvišji temperaturi, nato pa z vsako palačinko ogenj nekoliko zmanjšamo, da pridemo do srednje temperature, na kateri se palačinke počasi ampak lepo pečejo. Za peko palačink ne potrebujemo veliko maščobe. Jaz si najraje raztopim pol kocke kokosove maščobe in nato dam v ponev za vsako palačinko po pol čajne žličke raztopljene maščobe.

Palačinko pečemo na eni strani tako dolgo, da začne rob odstopati od ponve in ne vidimo več belih (svetlejših) lis na zgornji strani. Nato jo obrnemo in jo pečemo še kakšno minuto, dokler ne dobi lepih rjavih pikic. Tako nadaljujemo dokler nam ne zmanjka mase.

Pa ne izgubi volje, če se ti prva palačinka ne posreči. Res je potrebno počakati, da je ponev dovolj vroča, ter da imamo pri tej prvi nekoliko več maščobe. Prav tako se splača počakati da se nekoliko bolj zapeče, preden jo obrnemo. Obljubim, da gre potem vsaka naslednja veliko lažje! 🙂

Načinov kako servirati palačinke je mnogo. Lahko je to klasično z domačo marmelado, s čokoladnim ali lešnikovim namazom, lahko pa tudi z rožičevim, če želiš poskusiti nekaj novega (verjami, ne bo ti žal! 🙂 ). Tistim z namazi lahko po želji dodamo še banane in/ali mleti kokos.

Lahko pa z njimi narediš gratinirane palačinke s skuto ali kakšnim drugim nadevom, ali pa kanelone.

Lahko pa vanje daš šunko in sir, ter jih še malo popečeš v ponvi na nizki temperaturi, da se sir raztopi. Te so predvsem primerne za tiste, ki ne marajo sladkega.

Če boš poskusil/-a moj recept, mi sporoči kako ti uspe! Želim ti veliko sreče in dober tek! 🙂

PRIJAVA JE BILA USPEŠNA!

 

POPUST TE BO KMALU ČAKAL V

e-NABIRALNIKU.