Verona: raj za celiakaše

Brez glutena na vsakem koraku

Z Lukom sva prvomajske počitnice deloma preživela v Veroni. Da je v Italiji situacija z dostopnostjo brezglutenske hrane veliko boljša kot v Sloveniji, vemo že vsi. Ampak Verona me je presenetila na popolnoma novem nivoju.

Kot se za Italijo spodobi, si v Veroni lahko privoščite odlične pizze, testenine ter božanski sladoled. Zraven tega pa lahko v Veroni najdete še popolnoma brezglutensko pekarno/slaščičarno, ki ponuja dobrote, za katere ne bi nikoli rekli, da so brez glutena.

Če te zanima, kje se lahko kaj dobi v Veroni, nadaljuj z branjem!

La Costa in Bra

La Costa in Bra je picerija na najboljši možni lokaciji v Veroni – zraven arene. Cene so temu primerno nekoliko višje, vendar za center italijanskega mesta še vedno sprejemljive. Na svojo brezglutensko ponudbo so zelo ponosni, preverjeni so tudi s strani Italijanskega društva za celiakijo.

Ko naročiš pico brez glutena, menjajo pogrinjke in prinesejo novi pribor, ki je zapakiran v žepke iz papirja, tako da je kontaminacija “preko mize” praktično nemogoča.

Testo za pice pripravljajo sami, prav tako uporabljajo svoj hišni kvas. Testo je tanko in hrustljavo, dobrega okusa, ponujajo pa mnogo različnih nadevov. Brezglutenska pica se doplača 2€.

Prav tako imajo v ponudbi dve sladici, panakoto in tiramusu. Najina tradicija je, da povsod poskusiva tiramisu, zato sva ga tudi tukaj. Piškoti so bili izjemno sočni, okus so imeli rahlo po konjaku, krema pa je bila naravnost božanska. Definitivno priporočava!

NaslovPiazza Bra 2, 37121 Verona

Spletna stran: http://www.lacostainbra.it/

Cene:

  • brezglutenske pice 7,50 – 12,00 €
  • sladice 6 €

Najina ocena: 4/5

Ai Glicini

Ta picerija se nahaja nekoliko izven centra, vendar blizu avtoceste, zato je enostavno dostopna, če potujete z avtomobilom.

Poskusila sva že veliko pic, vendar lahko nedvomno rečeva, da je bila pica v Ai Glicini najboljša do zdaj. Tudi ta picerija je preverjena s strani italijanskega društva, “požegnajo” pa jo vsako leto znova.

Če se ne motim, imajo, vsaj sodeč po mojem opazovanju, ločene prostore za pripravo brezglutenskih pic. Prav tako si tukaj lahko privoščite rižote, testenine, njoke, mesne in morske jedi, različne priloge in izjemno pester izbor sladic. Midva sva spet poskusila tiramisu. Piškoti so bili tukaj bolj suhi, je pa bila zato krema tako dobra, da je bila sladica kot celota božanska. Pa tudi piškotov je bilo od kreme bistveno manj 🙂

Pice, ki jih lahko pripravijo brez glutena, so v meniju označene z znakom društva, jih je pa malo morje.

Tudi tukaj se brezglutenske jedi doplačajo 2 €.

Naslov: Via Centro 235, 37135 Verona

Spletna stran: http://www.ristopizzaiglicini.it

Cene:

  • testenine, njoki: 9,50 – 15,00 €
  • mesne in morske jedi: 11,00- 16,00 €
  • pice: 6,00 – 13,00 €
  • sladice: 3,50 – 4,00 €

Najina ocena: 5/5

Bacio Di Cioccolato

Največji biser, ki sva ga odkrila v Veroni, je zagotovo Bacio Di Cioccolato. 100% brezglutenska pekarna/slaščičarna. Ponujajo božanske krofe in francoske rogljičke, focacce, pice, štručke, majhne sladke dobrote, torte, pite, skratka vse, kar si celiakaši ponavadi ne moremo privoščiti (vsaj ne izven lastne kuhinje).

Okusi so odlični, pekovski izdelki pa so prave mojstrovine. Ko po več letih ugrizneš v “tapravi” krof in francoski rogljiček, je sreča nepopisna, pa naj se sliši še tako smešno 😀

Ta slaščičarna definitivno mora biti na seznamu postajališč vsakega celikaša, ki potuje v ali skozi Verono!

Prav tako so cene smešno nizke. Za krof, rogljiček, pico in cel kup majhnih sladkarij sva odštela slabih 10 €!

Naslov: Via Croce Bianca 23, 37139 Verona

Najina ocena: 5/5

Trgovine

V Veroni je veliko trgovin Migross, ki ponujajo tako izdelke Schär in La Veneziane, kot tudi brezglutenske salame, namaze, razne omake in celo pivo. Prav tako je veliko Lidlov in ravno zdaj so imeli v ponudbi brezglutenske izdelke Nanna Mia: testenine, polnjene njoke, zanimive salame, kruh, pivo.

V večini trgovin (tudi tistih manjših po mestu) imajo tudi sladolede Algida, ki imajo jasno označeno, da so brez glutena.

Ostalo

Blizu arene v centru Verone sva mimogrede zasledila še eno restavracijo, ki ponuja brezglutenske testenine, vendar jih nisva uspela poskusiti. Imenuje se L’Orologio.

Naslov: Corso Porta Nuova 7, 37122 Verona

V centru mesta se, tako kot v mnogih italijanskih mestih, nahaja tudi slaščičarna Grom, ki ponuja izjemno dobre sladolede, skupaj s korneti, lučke, piškote in še kaj. Vse popolnoma brez glutena.

Naslov: Via Giuseppe Mazzini 75, 37121 Verona

Prav tako sva šla na izlet v Gardaland, kjer so nama na vhodu dali letak, na katerem je pisalo, kje ponujajo hrano brez glutena. V sultanovi palači se nahaja brezglutenski kiosk, ki ponuja testenine, meso in ribe brez glutena. Tega prav tako nisva preiskusila, ker sva bila opremljena z goro sendvičev, saj nisva vedela kaj pričakovati.

Na počivališčih Ristop vzdolž avtoceste A4 Torino – Trst so delili letake na katerih so oglaševali brezglutenske jedi, ki jih je mogoče dobiti na njihovih počivališčih. Pripenjam slikice, če bo kdo na poti lačen! 🙂

Upam, da vam bodo informacije ob morebitnem izletu v Verono v pomoč. Definitivno priporočam obisk Bacio di Cioccolato, saj je meni, od vseh lepot Verone, najbolj ostal v spominu njihov krof! 🙂

 

PRIJAVA JE BILA USPEŠNA!

 

POPUST TE BO KMALU ČAKAL V

e-NABIRALNIKU.